Saturday, December 18, 2010
Cadoul Zen
Afara fulguieste incet, este mohorat, multora dintre noi nu ne place vremea asta, pentru ca suntem somnorosi, fara vlaga sau chiar posomorati. Este totusi o vreme foarte buna pentru meditatie, pentru reflectie, pentru a privi inapoi si a invata din tot ce a fost si pentru a ne ajuta sa crestem, sa evoluam.
Un astfel de subiect de reflectie poate sa fie filmul Pacala, poate o sa intampinati aceasta ideea cu amuzament, insa daca ne gandim mai bine nu este chiar asa. Este un punct de referinta pentru lumea in care traim, pentru multi o parodie sau un film pentru copii, nu reprezinta numai o fresca a satului romanesc, dar din pacate sau din fericire ne prezinta intr-un mod haios viata pe care o infruntam in fiecare moment al existentei noastre. Daca vom putea da la o parte perdeaua umoristica vom da cu ochii de realitatea cruda care este de actualiatate chiar si in anul 2000.
Esentiala pentru viata de zi cu zi este secventa de incheiere a filmului , la care si doream sa ajung cand Pacala impreuna cu sotia, copilul si magarul merg pe ulita. Moment in care fiecare om pe care il intalnea pe de-a lungul drumului isi dadea cu parerea despre cine trebuie sa calatoareasca pe magar, insa in ciuda schimbarilor repetate urmatorul localnic intalnit avea o alta opinie ...... evident asta e viata, primim in fiecare moment al existentei noastre pareri si sfaturi nesolicitate care de cele mai multe ori ne afecteaza. Pentru ca sunteti judecat, etichetati.
Aceasta secventa renaste iar si iar in fiecare zi a existentei noastre, oameni pe care uneori nici nu ii cunoastem se trezesc vorbind si mai ales „judecand” tot ce facem, chiar si pe noi. Daca ne vom gandi un pic este unul dintre lucruile deranjante, care desori ne afecteaza, pentru ca obisnuim sa recapitulam disuctia in capul nostru, ne dam seama ca am fi putut sa spunem ceva care sa il determine pe „judecator” sa creada altceva despre noi si totusi problema noastra este cum sa le schimbam acestor persoane optica despre lucurile pe care le facem sau modul nostru de a fi?
Unul dintre metodele pe care as vrea sa il propun este aceela al cadoului...., sau cum l-am denumit eu „cadoul zen” .
Se spune ca ar fi existat un american care a auzit ca exista un maestru zen pe care nu il poate atinge nimic, absolut nici o vorba urata. Cum americanul nu avea nimic de facut a zis ca o sa ii dea de furca maestrului si o sa il enerveze, pentru ca POATE.
Zis si facut, s-a dus in templul maestrului zen si mai multe zile la rand a incercat sa il intrerupa din meditatie aducandu-i injurii, spunandu-i tot felul de cuvinte urate si asa mai departe. Dupa o perioad neajungand la nici un rezultat a obosit si s-a dat batut, intrebandu-l pe maestru cum a reusit sa isi pastreze atat timp calmul.
Iar maestrul i-a raspuns printr-o intrebare, ce face atunci cand doreste sa dai un cadou, iar persoana respectiva nu primeste cadoul, unde ramane acesta? Americanul a raspuns, „la mine!”
Evident asa s-a intamplat si cu injuriile sale, nu au fost primite de maestru si au ramas la american.
Asta se intampla si cu noi toti in fiecare zi primim lucuri de care nu avem nevoie, pe care nu ni le dorim, insa ceea ce nu stim cu adevarat este” sa NU primim cadoul”, adica sa nu ne lasam afectati de vorbele si parerile celor din jur. Pentru ca indiferent de lcrurile care se intampla in jurul nostru, indiferent de parerile celor din jur noi ramanem aceeasi, cu defecte si calitati. Insa, trebuie mereu sa incercam sa evoluam, sa intram intr-o concurenta cu noi cei din trecut pentru ca in prezent sa fim si mai buni decat ne cunosteam.
Faptul ca cineva are o anumita interpretare a realitatii care ne include, nu inseamana ca ne schimba pe noi insine si nici ca detine un adevar absolut despre noi, iar schimbare parerii unui om este o greseala in care toti picam cu foarte mare usurinta. Oamenii nu isi vor schimba parerea despre noi niciodata, indiferent ce am face noi, ei ne vor privi altfel numai pentru ca asa doresc din proprie initiativa nu pentru ca am fi facut ceva deosebit in acest sens.
Cu alte cuvinte atunci cand cineva va arunca o vorba care nu vi se potriveste ganditi-va la cadoul maestrului zen, el nu va apartine si nici nu vi-l doriti, deci totul apartine respectivei persoane. De aceea tot ce puteti face este sa uitati ca lucurul acela s-a intamplat. In aceasta pozitie pot sa fie persoane apropiate care va cunosc de mult timp, rude, prieteni, parinti. Daca va alegeti drumul personal si aveti alte pareri nu inseamana ca nu ii mai iubiti, daca nu va lasati afecati de opiniile si parerile lor, nu inseamana ca nu le mai sunteti aprope, inseamana doar ca alegeti propia cale, in care sa nu va mai ganditi in trecut, la un cuvant poate spus la manie, la o parere aruncata poate in necunostiinta de cauza, iar lista poate continua.
Inseamna ca va gasiti propia identitate prin intermediul careia sa va manifestati fara a avea parte de vinovatie sau de pareri de rau.
O alta poaveste care imi place este povestea broscutei surde, pe care am citit-o recent pe internet. Pentru cei care nu o stiu o sa o istorisesc pe scurt: se facea ca mai multe broscute s-au luat la intrecere care sa ajunga prima in varful unui par, dupa ce a inceput cursa celelalte broscute aflate pe margine isi dadeau cu parerea ca este mult prea greu sa ajungi in varf, aprope imposibil. Cele care erau in competite auzind parerile de pe margine au inceput sa abandoneze una cate una cursa. In final doar o bruscuta a ajuns in varf, atunci toate celelalte au intrebat-o cum a reusit. Iar broscuta nu a raspuns, celorlalte li s-a parut aroganta, insa broscuta noastra era surda.
Cu alte cuvinte va doresc tututor sa reusiti sa nu primiti cadoul si sa fiti broscute surde la tot ce e urat si rau pentru a avea un suflet luminos si plinde iubire.
Sunday, February 7, 2010
SENSEI FUGITA - Stagiu Cluj 2007
Aikido is defined by many wise masters and even practitioners as being more than just a martial art, but a way of life in itself.
If we think about it a sport, a martial art or even a different kind of activity is percieved differently by each individual.
When we consider Aikido, an experience that reveals the meaning of aikido or what it represents for each individual is the "stage".
A very important international stage took place in Cluj, between 30 november and 1st December 2007, held by sensei Fujita, the last direct apprentice of O sensei still alive.
The stage for aikido practitioners is a sort of summer school.
Training sessions take place in the early morning, first with the children or begginers and then with the more advanced and the black belts.
Although normally a training session lasts two full hours, here every group has an hour and a half allocated to them, but everything is a lot faster and much more intense than normal. You have the option to work with advance practitioners or black belts, thus the process of learning becomes much more efficient.
The early morning training begins at 10 AM and lasts almost until 1 PM, and the after noon training starts at 5 PM and is over at 10 PM, after the sensei gives the lectures.
Every training begins with relaxation and breathing techniques, the following techniques being like the first ones, but their difficulty level increases gradually.
The techniques learned were ranging from the basic four Tenkans, to advanced techniques such as Kotegaeshi.
What you learn and feel in this kind of setting as an aikido practitioner is unique and unparalelled.
Fujuta sensei is an example for all of us, not to mention having the possibility of practicing aikido in the same manner as the japanese people do it, and seing the techniques as being teached by O sensei.
A great addition to the training sessions are the lectures held by the sensei, from which I will quote as accurately as possible in the following sentences.
In the first lecutre held by the grand master, he tried to go through all the martial arts being practiced in Japan, and then described the origins of Aikido and the manner in which it must be practiced, its basics and the ideas that this martial art is founded on.
Sensei began by telling us that the modern japanese arts whose founders are well known are aikido and judo. He stated that besides these, the rest of the arts have so many teachers that identifying the founder is an impossible task.
Fujita sensei wanted to emphasize the fact that in Aikido there is no competition between the practitioners and there will never be an olimpic event related to it, and because of this Aikido is not a sport, but a martial art.
He also stated that there are 9 modern japanese martial arts, and other classical martial arts, but Aikido is the only one that allows no competition, and his oppinion is that no martial art should have competitions.
The Meiji restoration and the arrival of european sports in Japan have determined the transformation of martial arts such as Judo, Kendo, Karate, and Sumo into sports. Sensei breifly described the historical past of these arts, mentioning that Sumo really resembled a sport because of the fact that one could either win or lose at it.
Of all the japanese arts that have existed or have being borrowed during the different time periods (kiudo, naghinata, jiukendo etc.) Aikido is a japanese art that was born in Japan from other japanese arts.
The purpose of Aikido is surviving a fight, and also making sure that the attacker remains in good shape, it doesn't really matter if you win or lose. This is the way in which O sensei concieved aikido.
O sensei was a practitioner of Jiujistsu, and also Kendo and other martial arts. There are old films in which O sensei demonstrates sword techniques, but these were part of his training and are not necesarily part of Aikido, and because of this Fujita sensei does not teach sword techniques. O sensei as well as a lot of practitioners enjoy swords, but the use of a Katana turns the martial art into a killing art. In Aikido the hands are not used as weapons, and because of this no weapons are used and no other parts of the body are used as weapons. This is the way of thinking derived from the harmony in Aikido. The instant one places his hand on a sword, one cannot speak about harmony anymore.
Another aspect that Fujuta sensei spoke about is the fact that degrees (kyu and dan) in Aikido come from an european way of thinking, and a diploma with a lot of dans on it has no value if the one who holds it is not training.
Sensei Fujuta also stated that it is very important to educate the children in the spirit of Aikido, and in this way wars and fights will eventually dissapear.
In the end the sensei advised us to correct out mistakes because we are not perfect after all, and to also treat every person as your equal and with the utmost respect.
Sensei Pagano - Stagiu Bucuresti 2010
Subscribe to:
Posts (Atom)