Principiile apartin scriitoarei Tara Meyer-Robson
Principilul 1 - Meriti tot ce iti doresti
O particula este o particula indiferent de numele pe care il poarta
Tu esti facut din niste lucuri mititele denumite particule.
O sa ma intrebi ce sunt particulele? Sunt deosebit de mici si alcatuiesc caramizile din care este construit universal, care functioneaza ca si piesele de Lego – adunandu-se impreuna ca sa formeze fiecare lucuru din viata ta, din galaxie si mai departe.
Lucrul uimitor este ca fiecare lucuru este facut din particule identice. Ca un example daca iei o particula dintr-o stea inepartata, una din masina pe care o conduci si inca una din bratul tau, atunci nu ar fi nici un mod prin care ai putea sa le diferentiezi – este sunt din toate punctele de vedere exact la fel.
Felicitari!!! Acum ai vazut mai departe decat deceptii: stii ca indifferent de modul in care arata un anumit lucuru, in interior toate sunt din toate punctele de vedere la fel. Orice forma ar lua o particular ea este tot o particular, indiferent de ce nume ar purta.
Cum poate sa iti ajute aceste constiinte viata? Hai sa incercam sa aflam.
Tu esti egal cu toti ceilalti – chiar si cu cel mai fericit si plin de success om pe care il cunosti
Exercitii:
1. Fa pe un poster board un colaj cu obiectivele si dorintele tale. Ia o poza cu tine si copiaz-o de mai multe ori. Pune poza ta langa un mare egal care este indreptat spre unul din telurile tale. De exemplu ia o masina pe care ti-o doresti si pune poza ta langa poza ta. Intre cele doua pune semnul egal.
2. De fiecare data cand vezi ceva ce iti doresti, spune-ti: “Merit tot ce imi doresc, chiar aici, chiar acum, exact asa cum sunt.”
3. Ia un caiet gol si fa-l propriul “Jurnal al Fluxului“ (ai nevoie de acest caiet pentru a face exercitiile existente in aceasta carte). Jurnalul consemneaza momentele in care te-ai simtit nedemn de ceva sau cineva. Ce ai simtit atunci? De ce crezi ca te-ai simtit in acel mod?
4. Cate personae in viata ta te-au facut se te simti ca un ratat sau ca nu meriti anumite aspecte ale vietii sale: de exemplu respect, dragoste, bani sau mariri? Scrie toate aceste imprejurari si adauga cat mai multe detalii cu putinta. Apoi scrie numele fiecarei persoane in parte si in dreptul fiecareia scris “Te iert pentru tot ce ai facut, te eliberez din viata mea si merg mai departe cu incredere.” Cat de greu este pentru tine sa faci acest lucru? Consideri ca acest lucuru este foarte greu sa iti imaginezi, sa ii ierti toate aceste personae? Daca este asa, intoarce-te la aceste exercitii timp de mai multe zile si vezi daca iti este mai usor.
Recapitulare:” Merit tot ce este mai bun in viata , chiar aici, chiar acum, exact asa cum sunt.” Urmatoarele zile te rog sa-ti repeti aceasta faza (ori cu vice tare sau in gand) pe tot parcurusul zilei. Poti de asemenea sa o scrii de mai multe ori pe zi, sau sa o inregistrezi pe o caseta si sa o asculti.
Principilul 2 - Poti sa schimbi orice vrei la viata ta.
Poate iti aduci aminte de o perioada cand, fiind copil, te-ai uitat la un spectacol de magie. Emotia se schimba in uimire atunci cand magicianul scotea ca sin senin flori si iepurasi, facea oamenii si ceasurile sa dispara (pe care apoi in mod diraculos sa le aduca inapoi) si care sa scoata bani de dupa urechi, din pararie sau din maneca. Ochii ti se mareau plini de minuare – cum de era posibil acest lucuru? Cum de cineva avea puterea sa faca lucururi sa apara sis a dispara dupa bunul plac?
Si apoi ai ajuns adult si ai inteles magia din spatele magiei - acest magician nu era dotat cu puteri supranaturale, de fapt, ORICINE are abilitatea sa faca lucuri sa apara si sa dispara atat timp cat stie cum se face trucul. Daca inveti pasii implicate, ii repeti pentru viteza si acuratete, atunci si tu o sa poti sa scoti monede din aer si sa faci oameni sau obiecte sa dispara.
In esenta, realizezi ca ceea ce era in aparenta era adevarat era de fapt o iluzie.
De fapt acesta este lucurul pe care desoperi cum sa il faci prin intermediul acestei carti. Ca si cum ai inavta un truc, inveti realitatea din spatele iluziei si facand asta sa devii indemanatic la a executa provocarile magice ale vietii pe care o traiesti zilnic. Desi pare imposibil ca tu ai puterea de a face lucurile sa apara sis a dispara in viata ta, eu sunt aici ca sa iti spun lucurul asta, tu ai puterea. Tu ai puterea sa faci o tumoare sa dispara ca prin minunte. Poti sa ai relatii perfecte, cariere infloritoare, case minuntate sau orice altceva iti doresti sa apara in viata ta.
Dar – ca sa folosesti acesta putere trebuie sa iti dai seama de trucul din spatele trucului, si ca sa faci asta trebuie sa intelegi ca modul in care ai vazut lucurile pana in acest moment este doar o iluzie- o diversiune care este menita sa ascunda ceea ce se intampla cu adevarat. Pentru a adduce magia in viata ta trebuie sa intelegi situatia reala sa inveti pasii implicate si sa ii folosesti in fiecare moment al zilei.
Facand aceste lucuri, vei descoperi ca esti capabil de schimbati instatnte si magice in viata ta (de fapt faci acest lucuru chiar acum). Cu cat inveti sa accepti realitatea din spatele fumului, tu devi magia in actiune.
Afirmatii de rearmonizare: Sunt conectat la tot ce imi doresc in clipa de fata. Aleg sa vad tot ce-mi doresc devenind realitate.
Aceste idei sunt luate din cartea Fluxul scrisa de Tara Meyer-Robson, puteti vedea mai multe si pe aceasta pagina de net http://www.tarameyerrobson.com/Welcome.html
Sunday, February 20, 2011
Friday, February 11, 2011
Vampirii Emotionali (Update)
Atata timp cat intr-o relatie oferim lucuri materiale pentru afectivitatea sau lucuri care tin de sfera afectiva, nu facem decat sa riscam sa avem o relatie nociva. Fie ca este vorba de catre vampiri emotionali sau nu.
Este normal sa me ajutam prietenii cu bani sau lucurui materiale, insa cand acestia vin la noi doar pentru a primi lucuri materiale trebuie sa ne punem niste semana foarte mari de intrebare si sa actionam in confirmitate cu aceste schimbari.
In ceea ce ii priveste pe vampirii emotionali acestia au o strategie destul de simpla:
Cele 6 sintome mortale
O sa dezvlt cele 6 etape pe care e le are strategia vampiriloremotionali printr-un exemplu:
Un cuplu pe care il cunosc Eugen si Elena, avea o relatie de un an , Elena, o profesoara de literatura la afacultate, Elena arata foarte bine , are ochi catrpui si un zambet superb. L-a cunoscut pe Eugen la o petrecere, iar acesta pare foarte incantat de ea. El este compozitor si a reusit sa o cucereasca pe Elena. Cuplul era foarte afectuos si totul mergea foarte bine , de fapt relatia lor a escaladat usor toate cele 6 treptealea santajului emotional.
Pentru a va da o idee clara a ceea ce inseamana cele 6 sintome alea santajului emotional si ceea ce se intampla si ceea se simte, haideti sa parcurgem o versiune simplificata a unui conflit care a luat fiinta intre Eugen si Elena. O sa vedem ca unele dintre sintome il descriu comportamentul lui Eugen si focalizarea acestuia asupra Elenei.
1. CEREREA. Eugen vrea ceva de la Elena. El i-a sugerat Elenei ca obisnuiesc sa petreaca mult prea mult timp impreuna ca ar putea sa se mute imrepuna. „Practic locuiesc aici”, ii spunea el. „hai sa oficializam totul”. El a mai adaugat ca apartementul ei este foarte mare si jumatate din lucurile lui se afla acolo, deci dupa cum spunea el, o sa fie o tranzitie usoara.
De obicei vampirii emotionali nu spun atat de explicit atunci cand oresc ceva, asa cum a facut Eugen, dar in schimb ne lasa pe noi sa ne dam seama. Jim putea sa isi faca inteles punctul de vedere si indirec, poate dupa nunta unui prieten, imbufnandu-se o lasa pe Elena sa smulga de la el ideea conform careaia, el si-ar dori sa fie mai apropiati, sau ca el se simte singur uneori si eventual sa spuna ca i-ar placea sa se mute cu ea.
La o prima privire jugestia lui Eugen a sunat plina de iubire , nu ca o cerere brutala, dar curand va deveni foarte clar ca acest lucuru este setat spre aceasta actiune si ca nu isi doreste sa discute despre acest lucuru sau sa isi schimde decizia.
2. REZISTENTA. Elena nu se simte confortabil cu dezia lui Eugen de as e muta cu ea si isi explima dezapobarea spunandu-i lui Eugen ca nu se simte pregatita pentru aceasta schimbare in relatie. Ea il iubeste foarte mult pe Eugen, insa ar dori sa ca el sa aiba propria lui locuinta. Daca ar fi fost o persoana mai putin directa, Elena s-ar putea strange in carpace si sa devina mai putin afectuasa sau sa ii spuna lui sa isi ia lucurile pe care deja le avea la ea in apartament pana in momentul in care amandoi ar fi pregatiti pentru acest pas. Oricum si ea si-a explimat rezistenta, mesajul este clar. Raspunsul a fost NU.
3. PRESIUNEA. Atunci cand el vede ca Elena nu ii da raspunsul pe care si-l doreste , Eugen nu incearca sa iti inteleaga sentimentele. Chiar o forteaza sa se razgandeasca. La inceput el se comporta ca si cum este dispus sa vb despre aceasta problema cu ea, dar discutia se transforma intr-un monolog. El transforma rezistena Elenei intr-o declaratie a felului ei dificil de a fi expune peopria dorinta si cerere in cei mai pozitivi termeni. „ Eu vreau tot ce e mai bun pentru noi si relatia noastra, vreau doar sa iti ofer lucuri. Atunci cand doi oameni se iubesc , ar trebui sa isi doreasca sa isi imaprta vietile. De ce nu vrei sa iti imparti viata cu mine? Daca nu ai fi atat de ecocentrista, ti-ai putea deschide sufletul spre mine”
Iar apoi devine extrem de sharmant si intreba” NU ma iubesti destul de mult incat sa vrei sa stau aici tot timpul? „. Un alt vampir emotional ar fi inotrs toata aceasta tensiune prin a insista cu inversunare ca mutarea lui le-ar imbunatatii relatia si i-ar apropia mai mult. Oricare ar fi stilul abordat de acesta , presiunea v-a aparea in jocul vampirului emotional, desi aceasta este plasat intr-un mod binevoitor. De exeplu Eugen ii spune Eeneli ca t mult il raneste aceasta raceala a ei.
4. AMENINTARI. Eugen continua sa loveasca un zid de respitenta, o atentioneaza pe Elena ca daca nu ii da ceea ce doreste o sa fie consecinte. Vampiri emotionali ne pot ameninta ca sa ne cauzeze durere sau nefericire. Ne vor spune ca le cauzam multa suferinta.Ei pot sa ne inspiteasca cu diferite promisiuni, cu ce o sa ne dea, sau cat de mult o sa ne iubeasca , daca noi ne implinim cerintele. Eugen lucreaza la acest lucuru cu amenintari ascunse: „ daca nu esti pregatita sa faci un astfel ce pas in relatia noastra poate este momentul pentru o pauza si sa cunoastem ale persoane”. Practic Eugen nu o ameninta direct, dar implicatia acestor vorbe sunt greu de ratat pentru Elena.
5. CONFORMITATEA. Elena nu vrea sa il piarda pe Eugen si incepe sa se gandeasca ca poate a gresit atunci cand a refuzat ca el sa se mute cu ea , in ciuda sentimetului ei de incertitudine. Ea si Eugen vorbesc superficieal de ingrijorarile Elenei, iar Eugne nu face nici o incercare sa i le aline, iar cateva luni mai traziu Elena inceteaza sa mai opuna rezistenta si Eugen se muta la ea.
6. REPETITIA. Victoria lui Eugen se bazeaza pe o periodada de liniste. Acum ca si-a atins scopul a indepartat presiunea, iar relatia pare sa se stabilizeze. Elena se simte in continuare inconfortabil din cauza turnurii pe care au luat-o lucurile, insa se simte eliberata pentru ca a fost eliverata de presiune si si-a recastigat dragostea lui Eugen si aprobarea lui. Eugen a vazut ca daca face presiuni asunptra Elenei si o face sa se simta vinovata este o metoda sigura de a primi ceea ce isi doreste. Iar Elena a vazut ca cea mai rapida metoda pentru a pune capat presiunilor este sa ii ofere ce doreste. Practic substratul acestui model este cererea,presiune si capitularea.
Cele 6 caracteristici sunt centrul unui sidrom al atacurilor emotionale.
Dupa cum se poate observa se lega o anumita lege nescrisa intre persoana santajata si vapirul emotional.
Am pomenit de faptul ca exista posibilitatea ca vampirul emotional sa va ameninte sau sa va ispiteasca.
Ispititorul – poate fi privit ca una dintre fetele pe care le ia un vampir emotional atunci cand isi doreste sa isi atinga scopul si ne manipuleze.
Instipititorii sunt cei mai subtili santajisiti, ne incurajeaza si ne promit dragoste, bani sau promovare in carierea. (Cred ca toti am vaut desenele in care se un magarus era ademeit sa mearga punadui-se un morcov la caputul unei undite la care evident nu va ajunge niciodata) si ne spun clar ca daca nu facem ce spun ei nu obtinem premiul. RECOMPENSELE sunt tentate, dar se naruie de fiecare data cand ne apropiem de ele. Din cauza dorintei aprinse de a obtine ceea ce ni se promite induram nenumarate intalniri cu recompense uitate si care nu se materializeaza niciodata, abia dupa care ne dam seama ca am fost santajati emotional.
Intr-o zi la pranz o pierena de-a mea Iulia mi-a povestit despre intalnirea ei cu un Ispititor, cu iubitul de care era asa de entuziasmata ultima oara cand ne-am intalnit, Alex, un om de afaceri de succes, bigat si divortat se intalnea de 7 luni cu Iulia ea fiind o aspiranta la postul de scenarist. Cand s-au cunoscut, Iulia era o scriitoare care lucra pe cont propiu de acasa si care scria scenarii pentru micul ecran noaptea.
„Scenariile tale sunt excelente” i-a spus Alex la inceput si imi spune Iulia era foarte incurajator. „El i-a spus ca re doi prieteni producatori care cautatu asa cum a formulat el lucrari inteligente exact ca si ale ei” A aparut o petrecere intr-un weekend si el a spus ca ne va face cunostiinta unora cu altii. Eu ma straduisem foarte tare sa lucrez la asa ceva si sanasa asta era foarte tentanta. Dupa ce s-a aratat momeala a aparut deceptia. NU-i invita pe prietenii tai visatori, mi-a spus el, cred ca te trag in jos.
Atunci cand a muscat momeala nu au existat intalniri cu prietenii c influenta a lui Alex, dar au mai fost niste promisiuni incantatoare. I-a facut cadouri scumpe, un nou calculator care s-o ajute cu scrisul, i-a luat o bona fiului ei. Dar fiecare cadou a venit insotit de un nou obstacol pe care ea sa il sara, ii putea deschide mai multe usi daca ea il ajuta pe el sa aranjeze mai multe evenimente sociale in casa lui. CU siguranta ea era dispsus sa renunte la scris noaptea pentru a putea intretine atmosfera alaturi de el, pana la urma era spre binele ei. Atasata de Alex si fiind suficient de ambitioasa sa ravneasca ceea ce avea el de oferit Iulia a incercat sa il urmeze dupa care a urmat obsatacolul final.
El mi-a spus ca s-a gandit ca ar fi mai bine ca fiul meu sa se duca sa stea la tatal lui o perioada, as avea mai mult timp la dispozitie ca sa lucrez si as putea sa ma concentrez pe carierea mea. Ar fi doar o chestie temporara a spus el si mi-a mai spus ca nu as putea sa imi mentin rolul de mama atunci cand sunt asa de aprope sa realizez ceva maret.
Acest lucru a trezit-o pe Iulia si foarte curand dupa aceea s-a despartit de Alex. I-a fost imposibil sa nu vada relatia exact asa cum era , o serie interminabila de teste si de cerinte. Alex, un ispititor tipic, era plin de daruri si promisiuni toate fiind insotite de conditii legate de comportamentul Iuliei; „te voi ajuta daca........” „ iti voi facilita progresul in cariera daca..........” si la final Iulia si –a dat seama ca testele nu se vor termina niciodata, de fiecare data cand se apropia de o recompnesa, Alex o retragea.
Ispititorii nu ofera nimic cu inima deschisa, fiecare pachet ambalat atragator este cu dus si intors.
Unoeri ofertele ispititorilor sunt mai putin tangibile decat recompensele materiale promise de care Alex Iuliei, multi ispititori fac trafic de recompense emotionale sau de castele plutitoare pline de iubire, acceptare, uniune familiara si rani vindecate. Pretul de intrare in aceasta fantezie bogata si nepatata este doar unul singur, sa raspunzi cerintelor ispititorului.
As vrea sa va ofer un plan de actiune incepan cu primi pasi pe care trebuie sa ii faceti atunci cand raspundeti unei cereri venit de la un vampir emotional.
Este usor sa va amintiti ca atunci cand va scumunfati sub presiunea emotionala a unui santajist emotional trebuie sa va dati inapoi si sa strigati SOS. Prespun ca toata lumea stie ce inseamana acest lucuru in codul morse: Stop. Observa. Strategie.
Primul pas: STOP
Oamenii devin confuzi atunci cand aud ca primul lucuru pe care trebuie sa il fac este chiar sa nu faca nimic. Asta inseaman ca nu raspunzi, nu iei nici o dezicie atunci cand o cerere este facuta. Acest lucuru suna usor de facut, insa este provocator, mai ales cand presiunea de a da un raspuns poate sa fie intensa, deci este aprope imposibil sa ne gasim echilibrul si sa ne pregatim. Te vei simti inconfortabil, este normal, poti sa te simti prost si sa continui.
Cum faci sa nu faci nimic? Pai, primul lucuru pe care ar trebui sa il faci este sa iti acorzi timp pentru a te gandi, departe de presiunea psihica. Iar cea mai buna metoda de a face asta este sa CUMPRI TIMP, acest lucuru va face ca lucurile sa fie incetinite. Sa va dau cateva exemple de raspunsuri pentur a avea idee cam ce sa spuneti prima data, in orice situatie v-ati afla:
- Nu am un raspuns pentru tine acum, trebuie sa ma mai gandesc.
- Este prea important ca sa iau o decizie pripita. Lasa-ma sa ma mai gandesc
- Nu sunt dispus sa iau o dezie acum .
- Nu siu ce sa zic despre ceea ce ma intrebi, hai sa discutam asta mai tarziu.
Pasul doi: sa devii un observator
O data ce te-ai detasat de drama santajului te afli in postura de a culege informatii care te vor ajuta sa decizi cum sa raspunzi satajatorului . in timpul in care te gandesti ce decie sa iei trebuie sa devi un observator al tau precum si al acelei persoane.
In functie de ce observati stiti cum sa actionati, orice ati alege sa faceti nu uitati ca cei din jur sunt aduti si in consecinta raspunzatori de propria fericire.
Bibliografie:
Susan Forward - Emotional Blackmail: When the People in Your Life Use Fear, Obligation, and Guilt to Manipulate You
Este normal sa me ajutam prietenii cu bani sau lucurui materiale, insa cand acestia vin la noi doar pentru a primi lucuri materiale trebuie sa ne punem niste semana foarte mari de intrebare si sa actionam in confirmitate cu aceste schimbari.
In ceea ce ii priveste pe vampirii emotionali acestia au o strategie destul de simpla:
Cele 6 sintome mortale
O sa dezvlt cele 6 etape pe care e le are strategia vampiriloremotionali printr-un exemplu:
Un cuplu pe care il cunosc Eugen si Elena, avea o relatie de un an , Elena, o profesoara de literatura la afacultate, Elena arata foarte bine , are ochi catrpui si un zambet superb. L-a cunoscut pe Eugen la o petrecere, iar acesta pare foarte incantat de ea. El este compozitor si a reusit sa o cucereasca pe Elena. Cuplul era foarte afectuos si totul mergea foarte bine , de fapt relatia lor a escaladat usor toate cele 6 treptealea santajului emotional.
Pentru a va da o idee clara a ceea ce inseamana cele 6 sintome alea santajului emotional si ceea ce se intampla si ceea se simte, haideti sa parcurgem o versiune simplificata a unui conflit care a luat fiinta intre Eugen si Elena. O sa vedem ca unele dintre sintome il descriu comportamentul lui Eugen si focalizarea acestuia asupra Elenei.
1. CEREREA. Eugen vrea ceva de la Elena. El i-a sugerat Elenei ca obisnuiesc sa petreaca mult prea mult timp impreuna ca ar putea sa se mute imrepuna. „Practic locuiesc aici”, ii spunea el. „hai sa oficializam totul”. El a mai adaugat ca apartementul ei este foarte mare si jumatate din lucurile lui se afla acolo, deci dupa cum spunea el, o sa fie o tranzitie usoara.
De obicei vampirii emotionali nu spun atat de explicit atunci cand oresc ceva, asa cum a facut Eugen, dar in schimb ne lasa pe noi sa ne dam seama. Jim putea sa isi faca inteles punctul de vedere si indirec, poate dupa nunta unui prieten, imbufnandu-se o lasa pe Elena sa smulga de la el ideea conform careaia, el si-ar dori sa fie mai apropiati, sau ca el se simte singur uneori si eventual sa spuna ca i-ar placea sa se mute cu ea.
La o prima privire jugestia lui Eugen a sunat plina de iubire , nu ca o cerere brutala, dar curand va deveni foarte clar ca acest lucuru este setat spre aceasta actiune si ca nu isi doreste sa discute despre acest lucuru sau sa isi schimde decizia.
2. REZISTENTA. Elena nu se simte confortabil cu dezia lui Eugen de as e muta cu ea si isi explima dezapobarea spunandu-i lui Eugen ca nu se simte pregatita pentru aceasta schimbare in relatie. Ea il iubeste foarte mult pe Eugen, insa ar dori sa ca el sa aiba propria lui locuinta. Daca ar fi fost o persoana mai putin directa, Elena s-ar putea strange in carpace si sa devina mai putin afectuasa sau sa ii spuna lui sa isi ia lucurile pe care deja le avea la ea in apartament pana in momentul in care amandoi ar fi pregatiti pentru acest pas. Oricum si ea si-a explimat rezistenta, mesajul este clar. Raspunsul a fost NU.
3. PRESIUNEA. Atunci cand el vede ca Elena nu ii da raspunsul pe care si-l doreste , Eugen nu incearca sa iti inteleaga sentimentele. Chiar o forteaza sa se razgandeasca. La inceput el se comporta ca si cum este dispus sa vb despre aceasta problema cu ea, dar discutia se transforma intr-un monolog. El transforma rezistena Elenei intr-o declaratie a felului ei dificil de a fi expune peopria dorinta si cerere in cei mai pozitivi termeni. „ Eu vreau tot ce e mai bun pentru noi si relatia noastra, vreau doar sa iti ofer lucuri. Atunci cand doi oameni se iubesc , ar trebui sa isi doreasca sa isi imaprta vietile. De ce nu vrei sa iti imparti viata cu mine? Daca nu ai fi atat de ecocentrista, ti-ai putea deschide sufletul spre mine”
Iar apoi devine extrem de sharmant si intreba” NU ma iubesti destul de mult incat sa vrei sa stau aici tot timpul? „. Un alt vampir emotional ar fi inotrs toata aceasta tensiune prin a insista cu inversunare ca mutarea lui le-ar imbunatatii relatia si i-ar apropia mai mult. Oricare ar fi stilul abordat de acesta , presiunea v-a aparea in jocul vampirului emotional, desi aceasta este plasat intr-un mod binevoitor. De exeplu Eugen ii spune Eeneli ca t mult il raneste aceasta raceala a ei.
4. AMENINTARI. Eugen continua sa loveasca un zid de respitenta, o atentioneaza pe Elena ca daca nu ii da ceea ce doreste o sa fie consecinte. Vampiri emotionali ne pot ameninta ca sa ne cauzeze durere sau nefericire. Ne vor spune ca le cauzam multa suferinta.Ei pot sa ne inspiteasca cu diferite promisiuni, cu ce o sa ne dea, sau cat de mult o sa ne iubeasca , daca noi ne implinim cerintele. Eugen lucreaza la acest lucuru cu amenintari ascunse: „ daca nu esti pregatita sa faci un astfel ce pas in relatia noastra poate este momentul pentru o pauza si sa cunoastem ale persoane”. Practic Eugen nu o ameninta direct, dar implicatia acestor vorbe sunt greu de ratat pentru Elena.
5. CONFORMITATEA. Elena nu vrea sa il piarda pe Eugen si incepe sa se gandeasca ca poate a gresit atunci cand a refuzat ca el sa se mute cu ea , in ciuda sentimetului ei de incertitudine. Ea si Eugen vorbesc superficieal de ingrijorarile Elenei, iar Eugne nu face nici o incercare sa i le aline, iar cateva luni mai traziu Elena inceteaza sa mai opuna rezistenta si Eugen se muta la ea.
6. REPETITIA. Victoria lui Eugen se bazeaza pe o periodada de liniste. Acum ca si-a atins scopul a indepartat presiunea, iar relatia pare sa se stabilizeze. Elena se simte in continuare inconfortabil din cauza turnurii pe care au luat-o lucurile, insa se simte eliberata pentru ca a fost eliverata de presiune si si-a recastigat dragostea lui Eugen si aprobarea lui. Eugen a vazut ca daca face presiuni asunptra Elenei si o face sa se simta vinovata este o metoda sigura de a primi ceea ce isi doreste. Iar Elena a vazut ca cea mai rapida metoda pentru a pune capat presiunilor este sa ii ofere ce doreste. Practic substratul acestui model este cererea,presiune si capitularea.
Cele 6 caracteristici sunt centrul unui sidrom al atacurilor emotionale.
Dupa cum se poate observa se lega o anumita lege nescrisa intre persoana santajata si vapirul emotional.
Am pomenit de faptul ca exista posibilitatea ca vampirul emotional sa va ameninte sau sa va ispiteasca.
Ispititorul – poate fi privit ca una dintre fetele pe care le ia un vampir emotional atunci cand isi doreste sa isi atinga scopul si ne manipuleze.
Instipititorii sunt cei mai subtili santajisiti, ne incurajeaza si ne promit dragoste, bani sau promovare in carierea. (Cred ca toti am vaut desenele in care se un magarus era ademeit sa mearga punadui-se un morcov la caputul unei undite la care evident nu va ajunge niciodata) si ne spun clar ca daca nu facem ce spun ei nu obtinem premiul. RECOMPENSELE sunt tentate, dar se naruie de fiecare data cand ne apropiem de ele. Din cauza dorintei aprinse de a obtine ceea ce ni se promite induram nenumarate intalniri cu recompense uitate si care nu se materializeaza niciodata, abia dupa care ne dam seama ca am fost santajati emotional.
Intr-o zi la pranz o pierena de-a mea Iulia mi-a povestit despre intalnirea ei cu un Ispititor, cu iubitul de care era asa de entuziasmata ultima oara cand ne-am intalnit, Alex, un om de afaceri de succes, bigat si divortat se intalnea de 7 luni cu Iulia ea fiind o aspiranta la postul de scenarist. Cand s-au cunoscut, Iulia era o scriitoare care lucra pe cont propiu de acasa si care scria scenarii pentru micul ecran noaptea.
„Scenariile tale sunt excelente” i-a spus Alex la inceput si imi spune Iulia era foarte incurajator. „El i-a spus ca re doi prieteni producatori care cautatu asa cum a formulat el lucrari inteligente exact ca si ale ei” A aparut o petrecere intr-un weekend si el a spus ca ne va face cunostiinta unora cu altii. Eu ma straduisem foarte tare sa lucrez la asa ceva si sanasa asta era foarte tentanta. Dupa ce s-a aratat momeala a aparut deceptia. NU-i invita pe prietenii tai visatori, mi-a spus el, cred ca te trag in jos.
Atunci cand a muscat momeala nu au existat intalniri cu prietenii c influenta a lui Alex, dar au mai fost niste promisiuni incantatoare. I-a facut cadouri scumpe, un nou calculator care s-o ajute cu scrisul, i-a luat o bona fiului ei. Dar fiecare cadou a venit insotit de un nou obstacol pe care ea sa il sara, ii putea deschide mai multe usi daca ea il ajuta pe el sa aranjeze mai multe evenimente sociale in casa lui. CU siguranta ea era dispsus sa renunte la scris noaptea pentru a putea intretine atmosfera alaturi de el, pana la urma era spre binele ei. Atasata de Alex si fiind suficient de ambitioasa sa ravneasca ceea ce avea el de oferit Iulia a incercat sa il urmeze dupa care a urmat obsatacolul final.
El mi-a spus ca s-a gandit ca ar fi mai bine ca fiul meu sa se duca sa stea la tatal lui o perioada, as avea mai mult timp la dispozitie ca sa lucrez si as putea sa ma concentrez pe carierea mea. Ar fi doar o chestie temporara a spus el si mi-a mai spus ca nu as putea sa imi mentin rolul de mama atunci cand sunt asa de aprope sa realizez ceva maret.
Acest lucru a trezit-o pe Iulia si foarte curand dupa aceea s-a despartit de Alex. I-a fost imposibil sa nu vada relatia exact asa cum era , o serie interminabila de teste si de cerinte. Alex, un ispititor tipic, era plin de daruri si promisiuni toate fiind insotite de conditii legate de comportamentul Iuliei; „te voi ajuta daca........” „ iti voi facilita progresul in cariera daca..........” si la final Iulia si –a dat seama ca testele nu se vor termina niciodata, de fiecare data cand se apropia de o recompnesa, Alex o retragea.
Ispititorii nu ofera nimic cu inima deschisa, fiecare pachet ambalat atragator este cu dus si intors.
Unoeri ofertele ispititorilor sunt mai putin tangibile decat recompensele materiale promise de care Alex Iuliei, multi ispititori fac trafic de recompense emotionale sau de castele plutitoare pline de iubire, acceptare, uniune familiara si rani vindecate. Pretul de intrare in aceasta fantezie bogata si nepatata este doar unul singur, sa raspunzi cerintelor ispititorului.
As vrea sa va ofer un plan de actiune incepan cu primi pasi pe care trebuie sa ii faceti atunci cand raspundeti unei cereri venit de la un vampir emotional.
Este usor sa va amintiti ca atunci cand va scumunfati sub presiunea emotionala a unui santajist emotional trebuie sa va dati inapoi si sa strigati SOS. Prespun ca toata lumea stie ce inseamana acest lucuru in codul morse: Stop. Observa. Strategie.
Primul pas: STOP
Oamenii devin confuzi atunci cand aud ca primul lucuru pe care trebuie sa il fac este chiar sa nu faca nimic. Asta inseaman ca nu raspunzi, nu iei nici o dezicie atunci cand o cerere este facuta. Acest lucuru suna usor de facut, insa este provocator, mai ales cand presiunea de a da un raspuns poate sa fie intensa, deci este aprope imposibil sa ne gasim echilibrul si sa ne pregatim. Te vei simti inconfortabil, este normal, poti sa te simti prost si sa continui.
Cum faci sa nu faci nimic? Pai, primul lucuru pe care ar trebui sa il faci este sa iti acorzi timp pentru a te gandi, departe de presiunea psihica. Iar cea mai buna metoda de a face asta este sa CUMPRI TIMP, acest lucuru va face ca lucurile sa fie incetinite. Sa va dau cateva exemple de raspunsuri pentur a avea idee cam ce sa spuneti prima data, in orice situatie v-ati afla:
- Nu am un raspuns pentru tine acum, trebuie sa ma mai gandesc.
- Este prea important ca sa iau o decizie pripita. Lasa-ma sa ma mai gandesc
- Nu sunt dispus sa iau o dezie acum .
- Nu siu ce sa zic despre ceea ce ma intrebi, hai sa discutam asta mai tarziu.
Pasul doi: sa devii un observator
O data ce te-ai detasat de drama santajului te afli in postura de a culege informatii care te vor ajuta sa decizi cum sa raspunzi satajatorului . in timpul in care te gandesti ce decie sa iei trebuie sa devi un observator al tau precum si al acelei persoane.
In functie de ce observati stiti cum sa actionati, orice ati alege sa faceti nu uitati ca cei din jur sunt aduti si in consecinta raspunzatori de propria fericire.
Bibliografie:
Susan Forward - Emotional Blackmail: When the People in Your Life Use Fear, Obligation, and Guilt to Manipulate You
Etichete:
Emotional Blackmail,
ispititor,
Susan Forward,
vampiri emotionali
Sunday, February 6, 2011
Vampirii Emotionali
Una dintre principalele problem pe care oamenii le au atunci cand isi pun cap la cap viata sentimentala este ca isi dau puterea interioara.
Majoritatea oamenilor isi dau puterea intr-o anumita proportie. Acest articol reprezinta o schita de care aveti nevoie pentru a va da seama cui ii dati puterea dumneavoastra si cum o faceti.
Solutia este sa ne patram constiinta treaza, pentru ca pana nu esti contient de un anumit lucuru este ca si cum ai fi pus pe pilot automat.
Cu totii ne supunem vampirilor emotionali din cand in cand, iar atunci cand ii scoatem din vietile noastre si "ii iubim de la mare distanta" devine mai usor sa incepem sa atragem oameni de calitate.
Practic, exista o gramda de oameni minunati, marinimosi si sinceri care abia asteapta sa apara in vietile noastre, dar daca vietile noastre sunt pline de oameni negativi, nu isi pot gasi drumul pentru ca vietile noastre sunt prea "imbacsite".
Deci ce este un Vampir emotional sau energetic?
Pai, ei de obicei nu iti sug sangele, ceea ce fac ei e sa iti suga energia.
Parerea mea este ca o sa va vedeti parintii in aceasta descriere, ii veti pe ea pe unii dintre prietenii dumneavoastra, iubiti si poate chiar pe voi insiva.
De fapt majoritatea oamenilor sunt vampiri emotionali, se diferentiaza doar prin intensitate. Si cu toate problemele personale constientizarea acestui fapt este singura solutie.
Veti simtit un sentimet in ceacra plexului solar in regiunea de deasupra buricului ca un fel de emotie, cunoscuta si cub numele de emotie sau instinct interior.
Cand ai de a face cu un vampir emotional, o poti simti imediat. Ai o senzatie neplacuta in Plexul Solar (la 5 cm deasupra buricului) care este legat de emotiile noastre.
Acesti oameni ne seaca de energie, si cand ne lasa ne simtim de regula obositi. Ei consuma energia si stima noastra de sine. Si si mai rau, nu putem sa-i scoatem din minte dupa aceea ! Avem tendinta de a repeta conversatia pe care am avut-o in capul nostru, spunandu-ne noua insine ca defapt trebuia sa spunem asta si ailalta...
Exista 5 tipuri de vampiri emotionali:
Saracul de mie
Cel distant sau rece
Anchetatorul
Intimidatorul
Laudarosul (fanfaronul)
Aceste persoane de obicei ne obosesc, storc toata energia din noi si stima de sine. Sau si mai rau nu ni le putem scoate din minte.Avem tendinta de a le raspunde in mintea noastra la conversatiile pe care le-am avut anterior, spunandu-ne ca ar fi trebuie sa raspundem intr-un fel sau altul.
Vampirul emotional nr. 1 : - "Saracul de mine"
Acesti oameni ne sug energia plangandu-se, si cateodata implicand ca noi suntem intr-un fel responsabili pentru necazurile lor.
Cand ne aflam in prezenta unei asemenea persoane, ne simtim uneori vinovati, chiar daca in sinea noastra stim ca provocarile si neajunsurile vietilor lor nu sunt responsabilitatea noastra. Simtim trebuie sa ne aparam impotriva ideii ca nu facem suficient pentru persoana aceasta.
Multi oameni folosesc necazurile vietilor lor pentru a castiga simpatia celor din jur. Vor sa vorbeasca despre suferinta pe care au indurat-o, despre modul gresit in care au fost tratati de catre parintii lor, despre bolile lor, sau despre alte nereusite. Acesti oameni vad lumea ca fiind nedreapta, si nu vor sa-si asume responsabilitatea pentru viata lor. Si vor sa auzim noi totul despre chiestia asta ! Se concentreaza pe energie negativa pentru a fura energie (atentie, simpatie, mila etc.).
Cand ceva traumatizant se intampla, e ok sa fim sprijiniti. Cu timpul, ne vindecam si invatam lectiile respective (presupunand ca ne putem asuma responsabilitatea).
Dar cand oamenii folosesc isi folosesc suferintele vietii ca o unealta pentru a castiga mila si atentie (energia noastra), trebuie sa invatam cum sa ne ferim de aceasta.
Cand avem de-a face cu un "saracul de mine", cea mai buna metoda de a-l ajuta e de a vedea daca se poate ajuta pe el insusi.Este dispus sa priveasca rolul pe care el l-a jucat in propria lui realitate ? Este el dispus sa-si asume responsabilitatea ?
Daca nu, eu am invatat sa ii spun pur si simplu ca sunt ocupat. Pentru ca adevarul e ca sunt prea ocupat ca sa imi suga energia un om cu mentalitatea de victima.
Vampirul emotional nr. 2 : - Cel "distant"
Acesti oameni sunt distanti din punct de vedere emotional, de obicei din cauza ca au avut parinti care-i sufocau sau ii controlau. Ei sunt retrasi, si privesc lumea ca fiind coplesitoare si amenintatoare. Sunt deseori neincrezatori si suspiciosi pe ceilalti, iar oamenii ii descriu ca fiind "timizi" sau chiar "snobi".
Cineva care e distant iti va creea impresia ca "se face" ca nu ii pasa de ce spun ceilalti. Este doar o masca sociala falsa.
Pe o scara globala, ei sunt "inocentii" sau spectatorii apatetici care isi asuma foarte putina responsabilitate in modelarea lumii noastre.
Stii ca te afli in prezenta unei persoane distante atunci cand te trezesti ca vorbesti doar tu, punand intrebare dupa intrebare, incercand sa-l scoti din carapacea lui. El va contribui foarte putin la conversatie. Asta este exact pozitia care le convine, pentru ca le da un sentiment de control. In felul acesta ei castiga atentie si energie.
Te vei simti probabil inadecvat sau "inferior", ca si cum ceva e neinregula cu tine. Din nou, vei simti un discomfort in Plexul Solar.
Vampirul emotional nr. 3 : - "Interogatorul"
Interogatorii pun intrebari nesincere - nu ii intereseaza parerile noastre, in schimb vor cu orice pret sa ne analizeze opiniile si sa ne facem sa ne indoim de noi insine.
Interogatorii sunt greu de identificat, pentru ca sunt perfectionisti. Acesti oameni vad viata ca pe un joc competitiv si sunt adevarati maestri in arta manipularii. Filozofia lor ? "Viata e doar un joc - ori joci dupa reguli, ori esti un invins".
Se spune ca cea mai mare iluzie pe care a creeat-o diavolul este ca i-a convins pe oameni ca nu exista. Aceasta este o metafora foarte buna pentru a explica ce fac interogatorii oamenilor din jur, pentru ca atunci cand reperam un interogator si incercam sa ii aratam subtil ceea ce face el va pretinde ca e nevinovat, ca aceasta trasatura de comportament nu exista, si ca e ceva neinregula cu noi insine. Va spune - "de ce spui asta ? Ce ai, esti paranoic ? " Observati ca nu pune o intrebare ci defapt face o afirmatie despre noi.
Interogatorii ridiculizeaza realitatea celorlalti oameni, facand de obicei comentarii nesincere, sau punand o gramada de intrebari retorice, incercand sa gaseasca veriga slaba in ceea ce fac sau spun ceilalti.
Interesant este faptul ca au avut probabil parinti distanti. Parintii distanti creeaza deseori copii interogatori. Este modalitatea copilului de a face parintele sa-i acorde mai multa atentie.
Interogatorii ofera multe sfaturi nesolicitate. Vor sa iti spuna ceea ce "ar trebui" si ceea ce "nu ar trebui" sa faci, cum sa fii, cum sa gandesti, cum sa simti. Pot fi foarte aroganti.
Pun o gramada de intrebari retorice, si deseori se joaca de-a "avocatul diavolului".
Din nou, simtim acea senzatie neconfortabila in Plexul Solar cand suntem interogati. Acest lucru se intampla cand oamenii ne manipuleaza emotiile. Simtim ca ne pun intrebari nu din dorinta sincera de a intelege punctele noastre de vedere, ci din dorinta de a ne cioparti realitatea pentru a le satisface propriile lor nevoi.
Nu sunt interesati de intelepciunea altor oameni, desi se pricep sa se prefaca interesati.
Ii putem auzi deseori spunandu-ne, "vreau doar sa te ajut". Dar dorinta de a ne ajuta e ultima chestie la care se gandesc. Incearca sa ne domine si sa ne controleze, dar deghizeaza acest mecanism drept "ajutor".
Fac aceasta din nevoia de a se simti importanti, superiori si puternici.
Vor sa fie vazuti ca fiind deasupra altor oameni. Psihiatrii ii eticheteaza cu "Tulburare de Personalitate Narcisistica", si glumesc intre ei ca nu exista asemenea cazuri pentru ca nici unul nu vine sa faca terapie.
Vampirul emotional nr. 4 : - "Intimidatorul"
Tatal meu era un caz clasic de intimidator. Activitatea lui preferata era sa tipe la oamenii pe care ii iubea. Obiceiul lui era sa isi reprime emotiile pana cand exploda.
Intimidatorii sunt usor de reperat.
Spre deosebire de interogatori care vad viata ca pe un joc, intimidatorii vad viata ca pe un razboi.
Acestia sunt oamenii "macho", obsedatii de control, paranoicii, autoritarianii, cei cu probleme de furie, etc.
Cauza de la care porneste comportamentul lor isi are radacina unde si-o au si celelalte tipuri de vampiri emotionali : frica. Le e frica sa nu le ia altii puterea, si sa nu fie iubiti sau sa nu primeasca ceea ce-si doresc. Deseori sunt alimentati de o drama din copilarie legata de abuz.
Ii intimideaza pe ceilalti pentru a primi bani, dragoste, atentie etc., facand pe desteptii, fiind judecatori, plini de sine, sarcastici, agresivi, dominanti, vorbind tare, nervosi, violenti, egoisti etc.
Atunci cand intimidatorii se afla in prezenta altor intimidatori, interactiunea poate escala deseori la certuri si violenta.
Vampirul emotional nr. 5 : - "Laudarosul"
"Ia uite-te la mine ce cool, destept si dragut sunt !" este mesajul nerostit pe care vor sa-l auzi, atunci cand iti povestesc la nesfarsit despre realizarile lor din trecut. Deseori mint, sau cel putin exagereaza.
Laudarosii au probleme legate de abandonare. Aflam deseori ca au avut o mama sau un tata care i-a parasit atunci cand erau foarte mici. Daca parintii nu i-au parasit, atunci probabil ca n-au fost foarte iubitori si disponibili din punct de vedere emotional.
Din nou, e perfect ok sa spui unui laudaros ca esti ocupat. Pentru ca esti prea ocupat sa asculti prostii.
Cum sa tratam un vampir emotional ?
In acelasi mod in care tratam toate relatiile noastre: dragoste neconditionata minus tolerarea prostiilor (manipularii) = fericire.
Nu e nevoie sa-i judecam, doar sa le trimitem multa dragoste de la distanta. Mai mult ca orice, vampirii emotionali au nevoie de dragoste. Dar prin dragoste nu ma refer la faptul ca ar trebui sa ne lasam manipulati de ei. Dar judecandu-i nu ajutam pe nimeni. Poate daca ar fi avut mai multi oameni in viata lor care i-ar fi iubit, nu s-ar purta asa cum se poarta.
Majoritatea oamenilor isi dau puterea intr-o anumita proportie. Acest articol reprezinta o schita de care aveti nevoie pentru a va da seama cui ii dati puterea dumneavoastra si cum o faceti.
Solutia este sa ne patram constiinta treaza, pentru ca pana nu esti contient de un anumit lucuru este ca si cum ai fi pus pe pilot automat.
Cu totii ne supunem vampirilor emotionali din cand in cand, iar atunci cand ii scoatem din vietile noastre si "ii iubim de la mare distanta" devine mai usor sa incepem sa atragem oameni de calitate.
Practic, exista o gramda de oameni minunati, marinimosi si sinceri care abia asteapta sa apara in vietile noastre, dar daca vietile noastre sunt pline de oameni negativi, nu isi pot gasi drumul pentru ca vietile noastre sunt prea "imbacsite".
Deci ce este un Vampir emotional sau energetic?
Pai, ei de obicei nu iti sug sangele, ceea ce fac ei e sa iti suga energia.
Parerea mea este ca o sa va vedeti parintii in aceasta descriere, ii veti pe ea pe unii dintre prietenii dumneavoastra, iubiti si poate chiar pe voi insiva.
De fapt majoritatea oamenilor sunt vampiri emotionali, se diferentiaza doar prin intensitate. Si cu toate problemele personale constientizarea acestui fapt este singura solutie.
Veti simtit un sentimet in ceacra plexului solar in regiunea de deasupra buricului ca un fel de emotie, cunoscuta si cub numele de emotie sau instinct interior.
Cand ai de a face cu un vampir emotional, o poti simti imediat. Ai o senzatie neplacuta in Plexul Solar (la 5 cm deasupra buricului) care este legat de emotiile noastre.
Acesti oameni ne seaca de energie, si cand ne lasa ne simtim de regula obositi. Ei consuma energia si stima noastra de sine. Si si mai rau, nu putem sa-i scoatem din minte dupa aceea ! Avem tendinta de a repeta conversatia pe care am avut-o in capul nostru, spunandu-ne noua insine ca defapt trebuia sa spunem asta si ailalta...
Exista 5 tipuri de vampiri emotionali:
Saracul de mie
Cel distant sau rece
Anchetatorul
Intimidatorul
Laudarosul (fanfaronul)
Aceste persoane de obicei ne obosesc, storc toata energia din noi si stima de sine. Sau si mai rau nu ni le putem scoate din minte.Avem tendinta de a le raspunde in mintea noastra la conversatiile pe care le-am avut anterior, spunandu-ne ca ar fi trebuie sa raspundem intr-un fel sau altul.
Vampirul emotional nr. 1 : - "Saracul de mine"
Acesti oameni ne sug energia plangandu-se, si cateodata implicand ca noi suntem intr-un fel responsabili pentru necazurile lor.
Cand ne aflam in prezenta unei asemenea persoane, ne simtim uneori vinovati, chiar daca in sinea noastra stim ca provocarile si neajunsurile vietilor lor nu sunt responsabilitatea noastra. Simtim trebuie sa ne aparam impotriva ideii ca nu facem suficient pentru persoana aceasta.
Multi oameni folosesc necazurile vietilor lor pentru a castiga simpatia celor din jur. Vor sa vorbeasca despre suferinta pe care au indurat-o, despre modul gresit in care au fost tratati de catre parintii lor, despre bolile lor, sau despre alte nereusite. Acesti oameni vad lumea ca fiind nedreapta, si nu vor sa-si asume responsabilitatea pentru viata lor. Si vor sa auzim noi totul despre chiestia asta ! Se concentreaza pe energie negativa pentru a fura energie (atentie, simpatie, mila etc.).
Cand ceva traumatizant se intampla, e ok sa fim sprijiniti. Cu timpul, ne vindecam si invatam lectiile respective (presupunand ca ne putem asuma responsabilitatea).
Dar cand oamenii folosesc isi folosesc suferintele vietii ca o unealta pentru a castiga mila si atentie (energia noastra), trebuie sa invatam cum sa ne ferim de aceasta.
Cand avem de-a face cu un "saracul de mine", cea mai buna metoda de a-l ajuta e de a vedea daca se poate ajuta pe el insusi.Este dispus sa priveasca rolul pe care el l-a jucat in propria lui realitate ? Este el dispus sa-si asume responsabilitatea ?
Daca nu, eu am invatat sa ii spun pur si simplu ca sunt ocupat. Pentru ca adevarul e ca sunt prea ocupat ca sa imi suga energia un om cu mentalitatea de victima.
Vampirul emotional nr. 2 : - Cel "distant"
Acesti oameni sunt distanti din punct de vedere emotional, de obicei din cauza ca au avut parinti care-i sufocau sau ii controlau. Ei sunt retrasi, si privesc lumea ca fiind coplesitoare si amenintatoare. Sunt deseori neincrezatori si suspiciosi pe ceilalti, iar oamenii ii descriu ca fiind "timizi" sau chiar "snobi".
Cineva care e distant iti va creea impresia ca "se face" ca nu ii pasa de ce spun ceilalti. Este doar o masca sociala falsa.
Pe o scara globala, ei sunt "inocentii" sau spectatorii apatetici care isi asuma foarte putina responsabilitate in modelarea lumii noastre.
Stii ca te afli in prezenta unei persoane distante atunci cand te trezesti ca vorbesti doar tu, punand intrebare dupa intrebare, incercand sa-l scoti din carapacea lui. El va contribui foarte putin la conversatie. Asta este exact pozitia care le convine, pentru ca le da un sentiment de control. In felul acesta ei castiga atentie si energie.
Te vei simti probabil inadecvat sau "inferior", ca si cum ceva e neinregula cu tine. Din nou, vei simti un discomfort in Plexul Solar.
Vampirul emotional nr. 3 : - "Interogatorul"
Interogatorii pun intrebari nesincere - nu ii intereseaza parerile noastre, in schimb vor cu orice pret sa ne analizeze opiniile si sa ne facem sa ne indoim de noi insine.
Interogatorii sunt greu de identificat, pentru ca sunt perfectionisti. Acesti oameni vad viata ca pe un joc competitiv si sunt adevarati maestri in arta manipularii. Filozofia lor ? "Viata e doar un joc - ori joci dupa reguli, ori esti un invins".
Se spune ca cea mai mare iluzie pe care a creeat-o diavolul este ca i-a convins pe oameni ca nu exista. Aceasta este o metafora foarte buna pentru a explica ce fac interogatorii oamenilor din jur, pentru ca atunci cand reperam un interogator si incercam sa ii aratam subtil ceea ce face el va pretinde ca e nevinovat, ca aceasta trasatura de comportament nu exista, si ca e ceva neinregula cu noi insine. Va spune - "de ce spui asta ? Ce ai, esti paranoic ? " Observati ca nu pune o intrebare ci defapt face o afirmatie despre noi.
Interogatorii ridiculizeaza realitatea celorlalti oameni, facand de obicei comentarii nesincere, sau punand o gramada de intrebari retorice, incercand sa gaseasca veriga slaba in ceea ce fac sau spun ceilalti.
Interesant este faptul ca au avut probabil parinti distanti. Parintii distanti creeaza deseori copii interogatori. Este modalitatea copilului de a face parintele sa-i acorde mai multa atentie.
Interogatorii ofera multe sfaturi nesolicitate. Vor sa iti spuna ceea ce "ar trebui" si ceea ce "nu ar trebui" sa faci, cum sa fii, cum sa gandesti, cum sa simti. Pot fi foarte aroganti.
Pun o gramada de intrebari retorice, si deseori se joaca de-a "avocatul diavolului".
Din nou, simtim acea senzatie neconfortabila in Plexul Solar cand suntem interogati. Acest lucru se intampla cand oamenii ne manipuleaza emotiile. Simtim ca ne pun intrebari nu din dorinta sincera de a intelege punctele noastre de vedere, ci din dorinta de a ne cioparti realitatea pentru a le satisface propriile lor nevoi.
Nu sunt interesati de intelepciunea altor oameni, desi se pricep sa se prefaca interesati.
Ii putem auzi deseori spunandu-ne, "vreau doar sa te ajut". Dar dorinta de a ne ajuta e ultima chestie la care se gandesc. Incearca sa ne domine si sa ne controleze, dar deghizeaza acest mecanism drept "ajutor".
Fac aceasta din nevoia de a se simti importanti, superiori si puternici.
Vor sa fie vazuti ca fiind deasupra altor oameni. Psihiatrii ii eticheteaza cu "Tulburare de Personalitate Narcisistica", si glumesc intre ei ca nu exista asemenea cazuri pentru ca nici unul nu vine sa faca terapie.
Vampirul emotional nr. 4 : - "Intimidatorul"
Tatal meu era un caz clasic de intimidator. Activitatea lui preferata era sa tipe la oamenii pe care ii iubea. Obiceiul lui era sa isi reprime emotiile pana cand exploda.
Intimidatorii sunt usor de reperat.
Spre deosebire de interogatori care vad viata ca pe un joc, intimidatorii vad viata ca pe un razboi.
Acestia sunt oamenii "macho", obsedatii de control, paranoicii, autoritarianii, cei cu probleme de furie, etc.
Cauza de la care porneste comportamentul lor isi are radacina unde si-o au si celelalte tipuri de vampiri emotionali : frica. Le e frica sa nu le ia altii puterea, si sa nu fie iubiti sau sa nu primeasca ceea ce-si doresc. Deseori sunt alimentati de o drama din copilarie legata de abuz.
Ii intimideaza pe ceilalti pentru a primi bani, dragoste, atentie etc., facand pe desteptii, fiind judecatori, plini de sine, sarcastici, agresivi, dominanti, vorbind tare, nervosi, violenti, egoisti etc.
Atunci cand intimidatorii se afla in prezenta altor intimidatori, interactiunea poate escala deseori la certuri si violenta.
Vampirul emotional nr. 5 : - "Laudarosul"
"Ia uite-te la mine ce cool, destept si dragut sunt !" este mesajul nerostit pe care vor sa-l auzi, atunci cand iti povestesc la nesfarsit despre realizarile lor din trecut. Deseori mint, sau cel putin exagereaza.
Laudarosii au probleme legate de abandonare. Aflam deseori ca au avut o mama sau un tata care i-a parasit atunci cand erau foarte mici. Daca parintii nu i-au parasit, atunci probabil ca n-au fost foarte iubitori si disponibili din punct de vedere emotional.
Din nou, e perfect ok sa spui unui laudaros ca esti ocupat. Pentru ca esti prea ocupat sa asculti prostii.
Cum sa tratam un vampir emotional ?
In acelasi mod in care tratam toate relatiile noastre: dragoste neconditionata minus tolerarea prostiilor (manipularii) = fericire.
Nu e nevoie sa-i judecam, doar sa le trimitem multa dragoste de la distanta. Mai mult ca orice, vampirii emotionali au nevoie de dragoste. Dar prin dragoste nu ma refer la faptul ca ar trebui sa ne lasam manipulati de ei. Dar judecandu-i nu ajutam pe nimeni. Poate daca ar fi avut mai multi oameni in viata lor care i-ar fi iubit, nu s-ar purta asa cum se poarta.
Subscribe to:
Posts (Atom)