Friday, December 19, 2014

Aikido - Notite

Aikido este un organism viu care creste, se dezvolata si este “contagios” pentru toti cei care isi  doresc sa creasca si sa se dezvolte personal.

Este o metoda de a te imbogati spiritual, de a deveni tolerant si plin de compasiune fata de atacator, insa fara a renunta la dragostea fata de tine. Te aperi, insa nu faci rau sau incerci sa produci cat mai putine rani cu putinta persoanei care doreste sa te atace.

Prin antrenament se percepe si se transmite toata filosofia acestei arte martiale, practic e ca in viata daca cineva vine sa iti faca rau eviti si il lasi sa osi continue drumul – Omote. In viata pana la urma nu trebuie sa te opui, trebuie sa mergi cu valul (the flow).

Cand eram mica si mi se intampla ceva rau bunica imi spunea „ mai da-le si tu la spate” si mergi mai departe, acum fac un tenkan  (ura) si merg mai departe – dupa ce „arunc” suprarile.

Societatea actuala pe mine m-a invatat sa fiu competitiva, insa nu in comparatie cu mine insami ci fata de cei din jur. De exemplu eram competitia cu o persoana care mergea in fata mea si o depaseam ca sa ajung mai repede la scoala, eram competitita  fata de colega de banca ca sa fiu prima din clasa, eram competitica  fata de prietenii care studiau pianul, ca sa  castig premii la concursurile de profil, iar apoi m-am apucat de aikido, unde am inteles ca tb sa fiu competitita cu mine insami si sa nu mai privesc „peste  gard”. Acum primesc doar peste umar ca sa ma asigur ca nu e cineva acolo care vrea sa imi de-a una in cap :P.

Un lucuru pe care ar trebui sa il exersam din scoala este cum sa avem o conexiune foarte stransa intre corp si minte si cum sa le coordonezi pe amandoua.

Cea mai frecventa intrebare care imi este adresata este daca am batut pe cineva pe strada. Aikido nu este despre bataie,iar ceea ce se intampla pe strada nu are nici o legatura cu sporturile din sala si cu antrenamenteul de pe tatami. Ceea ce pot sa spun cu siguranta este ca am evitat cateva situatii care puteau sa fie fatale.


In final va sfatuiesc pe toti sa  practicati orice sport, daca e aikido cu atat mai bine, insa este deosebit de important sa facem miscare si sa ne eliberam de stres. 

Monday, December 8, 2014

Arte Martiale sau Bataie?

Echart Tolle este unul dintre marii ganditori contemporani care promoveaza renuntarea la ego (orgoliu). Unii ar spune ca sunt prosti americane, ca ei sunt cu promovarea gandirii pozitive si alte prosti de genul asta. Poate au dreptate, poate nu....
Sa luam urmatorul caz, cand doi oameni manati numai de ambitie si de ORGOLIU arunca cu noroi in arte cu o traditie de mii de ani in spate si cu mii de adepti care isi doresc sa isi gaseasca sau isi perfectioneaza echilibrul mintal, corporal si spiritual, ce ar trebui sa facem?

Ma refer la faimoasa confruntare intre motociclist si  Mircea Badea  care a avut loc vineri   (07nov14).

Pai sa o luam pe rand relizatorul TV a fost prins intr-un moment in care era super nevors i s-a propus confruntarea si din ORGOLIU nu a mai dat inapoi, desi senzatia mea este ca si-ar fi dorit sa renunte, insa nu avea „ pe unde sa scoata camasa”. Ca el e violent, ca spune,ca ameninta si asa mai departe e strict treaba lui, pana la urma nu o sa poata nimeni „ sa intrepte toti cocosatii din tara” si nici sa ii schimbe comportamentul lui Badea.

 Asa cum a spus si Mugur  Ciuvica el a creat un precedent in care orice golan poate sa vina si sa ii provoace pe realizatorii TV/ prezentatori la lupta in orice forma ar fi ea.
Este scuzabil si de inteles ca domul Badea era in acel  moment foarte nervos si motocicistii au profitat de aceasta „slabiciune”, insa atunci cand te bati cu pumnul in piept ca esti mare si tare, nu iti permiti sa te pierzi cu firea, nu iti permti sa faci astfel de gafe. Logic ca daca le faci nu poti sa retractezi ,deci in acest caz nu stiu ce a fost mai penibil sa te mergi la un meci in care „aluneci” incetisor de pe tatami ca sa nu inscasezi sau sa anulezi meciul. Adica daca ti-ai asumat fa-o pana la capat.

Ceea ce e absolut revoltator, ingrijorator si mai ales ceea ce ne afecteaza pe toti cei care practicam arte martiale este comportamentul acestui baiat – (cica campion national), care aduce o umbra neagra asupra artelor martiale si a celor care le practica.

Intr-o lume guvernata de stres, axietate si nu in ultimul rand de depresie orice arta martiala practicata in detaliu atat din punct de vedere filosofic si nu in ultimul rand prin antrenament reprezinta o modalitate de a ne mentine echilibrati fizic si mental.

Este lamentabil ca un baiat care are si rezultate deosebite in sport vine si „arunca manusa unui om neexperimentat in arte martiale si in lupta de contact”. Pana la urma ce mesaj trimite el celor care nu cunosc kempo? Ca totul e bataie, ca totul e „smardoiala” si ca sub umbrela unei competitii ne reglam conturile cu oamenii pe care nu ii suportam sau care ne-a deranjat. Acest lucru face ca intrega actiune sa fie si mai josnica. Adica daca esti barbat si vrei sa ii spargi nasul „aluia” ca te-a deranjat sau ce vrei tu, ai suficient curaj  si   gaseste-l pe strada si arat-i ca esti tare,  dar asuma-ti toate consecintele atat juridice cat si posibilitate ca poti sa iti iei bataie, nu te ascunde sub umbrela uni sport onorabil cu traditie pe care te mai lauzi ca il si iubesti. 

In loc sa promovam un psihic puternic, demn de un sportiv de performata el se bate cu oricine.  
Vreau sa semnalez si comportamentul total lipsit de fair play al acestui baiat care, dupa ce omponentul fugea de pe tatami eu atunci fuge dupa el ca sa ii stoceasca figura.

Oameni buni artele martiale fie ca sunt cele de competitie sau nu, nu inseamana sa bati pe nimeni, inseamana practica indelungata, dedicatie si mai presus de toate un psihic echilibrat.
Un lucuru pe care putin il stiu este ca sunt psihilogi si psihiatri care indica ca mod de tratament aikido pentru copii cu probleme emotionale cum e ADHD.

Primul lucru pe care il inveti intr-o sala de antrenament este ca violenta naste vioneta, ca primordial este sa eviti orice tip de conflict si ca daca in sala de antrenament unde nimeni nu vrea sa iti faca rau se poat naste accidente si sa fii ranit, oare ce se poate intampla atunci cand cineva isi doreste cu adevarat sa te loveasca si sa iti faca rau.

Eu indemn pe toata lumea sa faca sport, orice tip, miscare este foarte bune. Nu trebuie sa practicati neaparat arte martiale sau aikido , desi imi doresc din tot sufeltul ca oamenii sa vina la aikido si mai ales la noi la dojo, insa in ultima perioada se tot face reclama unor sporturi total nocive, unor zbenguieli care nu fac decat sa deterioreze ligamentele si coloana, iar acest incident nu face decat sa ii indeparteze pe oameni de arte martiale. Cel putin aikido se poate practica la orice varsta si in ciuda anumitor probleme de sanatate. 

Practicati orice tip de miscare din convingere si pentru ca va place, nu pentru ca este un trend sau pentru ca multe din cunostiintele dumneavoastra in face.

Va indemn sa uitati derapajele emotionale ale unor oameni care ar trebuie sa constiuie un motiv de madrie prin rezultatele exceptionale pe care le au intr-un anumit domeniu.
Atitudinea Simonei Halep, desi ea practica tenis, a fost una martiala din punctul meu de veder. Ea a mers la turneul campioanelor si a dat tot ce era mai bun pe teren, fara sa faca calcule sau strategii, care nu tin de aria sportiva.

In final imi permit sa citez pe Sensei Florentin Marinescu, preşedintele Federaţiei Române de Arte Marţial:
"E o mizerie. Au adus golănia în sala de sport! Cum a putut avea loc aşa ceva? Aceste dispute nu fac altceva decît să murdărească artele marţiale. Pui să se bată un om de pe stradă cu un profesionist, iar o federaţie se implică şi asigură logistica pentru o astfel de şuşanea. ederaţia de Kempo a urmărit însă să-şi facă publicitate. Domnul preşedinte Amatto Zaharia şi-a trimis şi nevasta să arbitreze! Adică persiflarea e totală, nu se mai găsea un bărbat. I-a dat valoare luptei punîndu-şi soţia arbitru. Ei, pe lîngă faptul că nu au încercat să-l facă să renunţe pe Badea, l-au mai şi aţîţat"

In concluzie: ma deanjeaza ca artele martiale care sunt  onorabil, care te ajuta si te dezvloti sunt  prezentate ca niste actiuni/ sporturi de golanie si de aratat care e mai tare.

O dorinta: dragi posturi TV nu mai prezentati tot felul de tzopaieli ca fiind niste sporturi ca nu e asa si indemnati lumea sa vina sa practice aikido. 

Friday, October 24, 2014

Din Invataturile lui Albert Einstein!


"Un om destept rezolva problema, un om si mai destept o evita."

 "Sunt doua feluri de a-ti trai viata: unul, de a crede ca nimic nu este un miracol; al doilea, ca si cand totul este un miracol. "

"Singura modalitate sigura de a nu gresi este sa nu ai idei noi."

"Logica te va duce din punctul A în punctul B. Imaginaţia te va duce oriunde..." 

"Nu înţelegi un lucru pe deplin decât dacă poţi să i-l explici bunicii."

"Cultura nu este urmare a scolii ci a dorintei o viata de a o dobandi."

"Dacă faptele nu se potrivesc cu teoria, schimbă faptele."

"Valoarea unui om rezidă în ceea ce dă el și nu în ceea ce este capabil să primescă."

"Încearcă nu să fii un succes, ci să fii o valoare."

"Orice prost poate ști. Scopul este să înțelegi."

"Este mai ușor de sfărâmat un atom decât o prejudecată falsa."

"Cel ce se ia dupa toata lumea nu va ajunge, de obicei, mai departe decat toata lumea. Cel ce inainteaza singur are mari sanse sa ajunga unde nimeni nu a mai fost vreodata"

"Lucrul cu adevărat valoros este intuiția."


"Viaţa însăşi este magie, iar dacă nu crezi asta, măcar încearcă să o trăieşti ca pe ceva magic."

All we need is love!

Daca am fi pietre nu am avea nevoie de cuvinte...
Daca am fi picuri de ploaie nu am avea nevoie de lacrimi,dar...
Suntem oameni si avem nevoie de dragoste oricat de departe ar fi ea si oricat de greu ne-ar fi sa ajungem la ea... (autor anonim)

Sunday, May 11, 2014

Eurovizion cel dezamagitor !!



Eurovisionul este un concurs de creatie unde cel mai bun ar fi trebuit sa castige, nu cel mai barbos. Desi francezii au cantat despre mustata nu au prea avut parte de simpatia publicului asa cum s-a intamplat in cazul castigatorului.
Ca Eurovisionul este un concurs geopolitic cred ca nu mai era urma de indoiala, cine mai ai vro intrebare in acest sens poate sa isi aduca aminte cum a fost huiduita Rusia de feicare data cand a fost nominalizata. Pe de alta parte, ca Eurovisionul s-a transformat intr-un spectacol de imagine si nimic mai mult, nimic care sa aiba legatura cu ceea ce inseamana creatie muzicala este alta poveste si este o poveste trista. Oricum de cativa ani melodiile din acest presudo concurs seamana izbitor una cu celalata.
Despre castigatotor ce as putea sa spun, nu barba a fost problema ci restul infatisarii.   Desi aceasta persana spune ca militeaza pentru toleranta si pace,  cred ca insasi dorinta de a participa la aceast concurs si de a fi ostentativ in ceea ce priveste seualitatea lui este un act de impunere care nu are nici cea mai mica legatura cu pacea si toleranta. Orice minoritate sexuala este tolerata, in afara de tarile arabe unde sunt omorati, in multe alte tari sunt aceeptati. Insa una e una si alta e alta. Normalitatea trebuie promovata, cuplurile hetero trebuie promovate , valoarile familiei trebuies scoase in fata, relatiile sanatoase si decente.
Anul trecut Romania a fost reprezentata de catre contratenorul Cezar Oatu, care desi este cat se poate de nromal, datorita calitatilor lui vocale a fost acuzat sau parodiat ca fiind gay, iar anul acesta castiga aceasta fiinta... ce ar mai putea fi spus?
Un singur lucru, Austria si-a sustinut artisul neconditaitonat, o dovada fiind modul in care prezentatoarea austriaca a fost aranjata, din acest punct de vedere bravo lor.
Un al amanunt ar fi ca pe acolo prin spate niste puteri isi doresc mult de tot sa scape de cat mai multi dintre noi si sa ne conduca mai usor: un popor care nu are valori, un popor care nu are relatii sanatoase pentru a putea procrea si un popor de oameni frustrati care din disperare recurg la schimbari care de care mai ciudate e foarte usor de manevrat.

Monday, March 10, 2014

Cum ii cunoşti pe oamenii fericiti ? De Cella Delavrancea

Cella Delavrancea, care a trait 101 (102 ?) ani spunea:
"Pe mine m-a ferit Dumnezeu de trei rele: de invidie, de orgoliu si de gelozie".



Cum ii cunoşti pe oamenii fericiti ?




1. Oamenii fericiti nu barfesc
Singurii oameni care nu barfesc sunt aceia care in adancul lor simt ca viata lor este destul de implinita. Daca esti fericit si implinit cu viata ta, de ce ti-ar mai pasa ce se intampla in viata altcuiva? Nu e nevoie sa ne ocupam vietile cu un astfel de comportament, caci acesta nu face decat sa ne portretizeze intr-un mod patatetic, ne face sa parem gelosi...


2. Oamenii fericiti nu isi bat capul cu problemele altora

Oamenii care nu reusesc sa isi vada de treburile lor, se simt, cel mai probabil, "mizerabil". Cauta greselile altora doar ca sa se simta intr-un fel, mai bine. Acesti oameni nu prea stiu sa isi pigmenteze viata cu activitati interesante si atunci isi consuma timpul "preocupandu-se" de cele care li se intampla celorlalti.


3. Oamenii fericiti nu gandesc negativ

Exista oameni care, simtindu-se mereu neimpliniti, se plang mereu de orice, iar de cealalta parte ii avem pe oamenii fericiti care vad mereu, mai degraba jumatatea plina a paharului si cauta in mod constant lucruri din ce in ce mai interesante in viata lor. Sa gandesti pozitiv este o conditie esentiala in economia unei vieti fericite. Concentreaza-te pe aspectele pozitive din viata ta si nu asupra celor negative!


4. Oamenii fericiti nu sunt invidiosi

Pentru ca un om fericit nu are absolut nici un motiv sa fie invidios pe alti oameni. Ei recunosc aspectele pozitive din viata lor, care nu trebuie sa fie identice cu ale celorlalti si le pretuiesc.Ei nu se compara cu ceilalti, pentru ca sunt multumiti cu propriul drum in viata, cu ceea ce au. In loc sa se poarte cu invidie, ei se bucura sincer pentru succesul celor din jur si celebreaza reusitele alaturi de ei.


5. Oamenii fericiti nu au nevoie de confirmarile altora

Oamenii fericiti nu isi doresc cu ardoare aprecierea si confirmarile celorlalti. Ei isi recunosc propria valoare, au un auto-respect bine definit, valori bine fundamentate si nu traiesc in functie de asteptarile celorlalti. Ei stiu ca trebuie sa faca lucruri pentru ei insisi, lucruri care sa ii ajute sa evolueze in viata iar, faptul ca nu sunt preocupati de parerile celorlalti ii ajuta sa isi traseze un drum al evolutiei personale.


6. Oamenii fericiti nu cauta razbunare

Asta o fac pentru ca nu exista nici un motiv pentru care ne-am dori sa ne razbunam pe o alta persoana. E mai bine sa lasam lucrurile asa cum sunt, in voia legilor universale, iar noi sa ne continuam viata, fara a ne lasa coplesiti de ganduri negative si dorinta de razbunare. Singura metoda prin care poti sa te desprinzi de dorinta de razbunare este a renunta si a accepta o persoana sau o situatie, exact asa cum este.


7. Oamenii fericiti nu au resentimente

Oamenii fericiti nu au resentimente... Daca te tot gandesti la ceva care te-a marcat intr-un fel, nu faci decat sa iti amplifici suferinta interioara, iar oamenii pozitivi stiu acest lucru si in consecinta prefera sa nu se mai gandeasca la ceea ce le-ar putea face rau. Invata sa renunti! Sentimentul de a renunta la furie este unul cu adevarat eliberator.


8. Oamenii fericiti nu tin neaparat sa aiba ei dreptate

Foarte multi oameni au tendinta de a tine cu dintii de convingerile lor, pentru ca nu isi doresc decat sa aiba doar ei dreptate. Multi nu renunta la ceea ce cred nici macar atunci cand le sunt prezentate argumente solide, astfel incat in fata unor astfel de oameni este mai bine sa nu deschizi subiecte asupra carora stii ca nu vor deloc sa reflecteze, pentru ca discutiile cu ei nu sunt decat o risipa de energie. A nu accepta si alte perspective tradeaza un ego puternic, infatuare. Este mai bine sa ne mentinem opiniile cu mult calm stiind sa ascultam argumentele celorlalti. In final, ambele parti pot fi de acord ca pot fi de acord. 


9. Oamenii fericiti nu au asteptari

Una dintre cele mai mari provocari ale vietii este aceea de a-i accepta pe oameni exact asa cum sunt. Odata ce inveti ca asteptarile pe care le ai tu nu ii vor schimba pe ceilalti, viata ta va fi din ce in ce mai buna. Problemele apar atunci cand asteptarile nu se materializeaza. Asteptarile nearealiste duc de cele mai multe ori catre mari dezamagiri in legatura cu ceilalti. A nu avea asteptari te ajuta sa traiesti liber, fara presiunea imensa a preconceptiilor despre ce ar trebui sa fie o situatie, sau cum ar trebui sa fie ceilalti.


10. Oamenii fericiti nu evita problemele pe care le au

Atunci cand se ivesc probleme, cum este de altfel normal, in viata fiecaruia, unii oameni au tendinta de "a le ascunde sub pres", in loc sa gaseassca metode pentru a le solutiona. A ignora problemele inseamna sa te ingropi si mai tare in sentimente de anxietate si stres.


11. Oamenii fericiti cauta fericirea in adancul lor si nu in exterior

Astfel, pentru acesti oameni, fericirea nu depinde de felul cum arata, de masina pe care o detin, sau geanta de firma pe care si-au achizitionat-o. Pentru acesti oameni, fericirea este in interior. Avem puterea de a da noi o conotatie lumii inconjuratoare, ceea ce este crucial pentru a ramane pozitivi. Cauta in interiorul tau pentru a gasi fericirea. Ea nu depinde de nimeni altcineva, nici de partener/a, de nimeni, nici macar de posesiunile materiale, ea depinde doar de tine! Sa isi caute fericirea in exterior este o greseala pe care o fac atat de multi oameni in viata lor!


12. Oamenii fericiti nu se gandesc atat de mult la probleme

Sa te gandesti necontenit la ceva care iti cauzeaza un incovenient nu este cea mai buna solutie. De multe ori, modul in care supra-exageram o problema cauzeaza si dispute, certuri intre oameni. Nu prea avem beneficii din acest obicei al exagerarii unei situatii. Cu cat analizam mai tare, cu atat avem tendinta de a deveni mai negativi, mai anxiosi, iar solutia va intarzia sa apara. Este mai bine sa tratam totul cu mai multa detasare si incredere in viata, ca totul este si va fi bine.


13. Oamenii fericiti nu traiesc in trecut

Trecutul este trecut dintr-un bun motiv. Chiar nu avem de ce sa ramanem acolo, agatati mintal, de vreme ce el nu poate fi schimbat. Persoanele fericite au facut pace cu trecutul lor, sau se afla pe acest drum, traind cu intensitate tot ceea ce le ofera prezentul si creaindu-si un viitor asa cum si-l doresc. In mod activ ei incearca sa obtina tot ce este mai frumos in vietile lor.


14. Oamenii fericiti nu urmeaza turma

Increderea in ei insisi, in tot ceea ce isi doresc este esentiala pentru acesti oameni. Ei sunt atat de increzatori in valorile pe care le au incat nimic nu pare sa ii zdruncine. Au inclinatia de a deveni lideri pentru cei din jurul lor.


15. Oamenii fericiti nu iau totul personal

Si, in final. dar nu lipsit de importanta, este faptul ca oamenii fericiti nu iau ceea ce li se spune, personal. Nu exagereaza o situatie sau un comentariu la adresa lor. Asculta cu atentie ce au ceilalti sa le transmita, fie ca este "de bine", fie ca este o critica. Unii oameni traiesc chiar mici drame neintelegand un mesaj exact asa cum a fost transmis, ceea ce nu este tocmai bine pentru starea lor emotionala. De fapt, noi avem controlul asupra modului cum interpretam lucrurile. Gandeste-te cat de mult ai de castigat atunci cand privesti o perspectiva noua asupra unei situatii ,decat daca ai fi privit doar prin propriii ochi.

Motto
Amintiti-va asta, prietenii mei : nu ne mai putem intoarce niciodata inapoi, acesta e singurul show pe care il jucam.