Friday, August 7, 2015

Si totul atarna de un fir de ata!

S-au intamplat zilele astea niste lucruri care mi-au dat de gandit mult....



De mult cred ca perceptia sociala, religioasa, culturala pe care o am avem toti asupra mortii este una negativa. Moartea nu este nici ceva bun si nici ceva rau, asa cum nici nasterea nu este neaparat ceva bun... este vorba de procesul vietii care asta presupune:ne neastem, crestem (de fapt de cand ne nastem imbatranim, dar hai sa ii spunem crestem), ajunge la maturitate si dupa ne ducem la loc cu verdeata ... adica murim.

Am fost la un curs care zicea ca totul e neutru, si moarte e neutra, cand se ofileste o floare si moare nu e asa o mare tragedie.. nu ? Adica ati plans dupa buchetul de flori pe care l-ati aruncat la gunoi cand s-a vestejit.

Sunt oameni care vor sa fie mereu tineri  ... nu ai cum!... Pot sa arate mai bine decat media lor de varsta, pot sa fie mai tonifiati.

S-a ineventat chestia cu vartsta bilogica .. ca ai fii mai tanar. Omul a fost „proiectat” sa traiasca 150 de ani, cel putin asa zic unii cercetatori .. ok din diferite motive se ajunge la o media a mortalitatii sub 100 de ani, crede cineva ca daca acum are varsta reala de 50 de ani si varsta bilogica de 24 o sa traieasca in 50 de ani ... adica pe bune, asta arata ca esti doar in forma de  „coznac” nu iti garanteaza nimeni ca o sa fii nemuirtor.

Dupa unele culturi, a trece in nefiinta, inseama sa evoluezi, sa treci intr-o alta viata pentru a mai invata ceva si apoi sa te reunesti cu universul sau fiinta primordiala.

Revenind .. sunt sigura ca toti aveti persoane dragi care au disparut dintre noi, amintiti-va de utlimul lor moment pe acest pamant, stiu ca doare, dar totusi  ... ati putut sa faceti pentru ei ceva, sa ii smulgeti din ghearele „EI”? In momentul ala nu v-ati simtiti mici si neputinciosi , cu toata tehnologia din lume, cu toti medicii de pe pamanat, cu spitalele cele mei cele.


Iar in cele din urma de ce ati plans? Pt cel decedat ... dati-mi voie sa nu ma cred. Hai sa va spun de ce pangem cu totii, din egoism, pt ca persoana draga nu mai e lanaga noi, pentru NOI nu o mai putem vedea si interactiona cu ea asa cum a fost obisnuiti. Pentru ca trebuie sa invatam sa ne descurcam singuri cu singuratatea, cu durerea, cu abandonul asta pe care nu il acceptam pt ca nu l-am decis noi si ca aceste eveniment este ceva care ne depaseste si nu am fost invatati cum sa il gestionam. Da pentru ca societatea nu ne invata cum sa acceptam acest lucru.


Deci totul atarana de un fir de ata. Trebuie sa fim constienti de asta! Nu avem nimic garanatat pe lumea asta, doar clipa prezenta.

Dupa unele culturi a trece in nefiinta inseama sa evoluezi, sa treci intr-o alta viata pentru a mai invata ceva si apoi sa te reunesti cu universul sau fiinta primordiala. Deci ce e rau in asta?

Hai sa o spun atlfel, nimeni nu stie ce e dupa... deci proactic ne este frica de necunoscut. Luand-o din aprope in aprope – necunoscutul este alatuir de noi in fiecare clipa, traim cu el, respiram prin el si uneori ne si plezneste de nu ne mai ridicam de acolo decat catre luminita de la capatul tunelului. Deci avem Neucoscutul mereu alaturi, adica faptul ca tu iti programezi sa te trezesti dimineata sa te duci la serviciu este o iluzie ca lucurile alea o sa se intample ... faptul ca se intanmpa in 99,999% din cazuri, nu e o granatie ca ai controlul asupra vietii tale si a asupra viitorului. (cred ca am fost prea profunda .. dar intelegeti voi ca sunteti baieti destepti. )

Bunica zicea stiu cand plec de acasa, dar nu stiu daca ma mai intorc ....

Toti ne gandim: mie nu  mi se poate intampla si ajungem in momentul fatidic cand se intampla, ce faci ? Nimic iti accepti soarta. Fie ca ai 15 ani, 20  sau 100. Se intampla tuturor la momentul potrivit. Nu inseamana ca mergi sa te arunci in cap sau ca nu ai grija de tine, inseamana ca  iti accepti soara si lucrurile pe care nu poti sa le schimbi.  


Unde vreau sa ajung :
  •    Cutuma sociala ca moartea e rea, asta e o perceptie neproductiva ca nu zic ca e una proasta. Moartea e netura.
  •  Traieste ce iti este dat sa traiesti fara frica  (frica si iubirea sunt doua sentimetne primordiale din care decurg celelatle sentimete, cu iubirea te nasti, frica o dobandesti)
  • Bucura-te de fiecare moment – oricat de cliseu ar suna e adeavrat!
  •  Asuma-ti ca intr-o zi o sa se termine si lasta celor din jur in fiecare clipa momente deoseibite.




No comments: