Monday, March 4, 2013

Mintea si momentul prezent – Journey to the center of your mind

"Mintea e aceea care face rau sau bine, 
care te face fericit sau nefericit, bogat sau sarac."
                                                                                                                           -  Edmund Spencer

Mintea este cea care ne trage ca un carlig spre temerile si frustrarile pe care le avem. Daca in prima faza nu putem sa o determinam sa "taca" putem sa o determinam sa se indrepte spre lucrurile pe care noi le vrem in viata noastra. Exercitiu bun, pana ajungem la performanta de a ne trezi constiintza si sa alungam suferinta din viata noastra.

Nu suntem toti la fel, insa nici „diferiti”, suntem unici in gandire, speciali, si mai ales nu putem fi bagati in niste tipare, in niste esaloane, ca vitele in cireada.
Fiecare trebuie sa mearga pe drumul lui, fara a face comparatie cu cei din jur, cel putin asta ne invatata aikido.
Echkart Tolle spune in cartile si seminariile sale ca mintea este cea care ne „ademeneste”, ne pune sa alergam pe piste gresite, ne pune sa „rumegam”povesti pe care le inforeste, le dezvolta si  nu face decat sa ne oboseasca. Mintea e ca o „clocitoare guresa” careia nu ii mai tace clontul, din pacate „puii” pe care ii cloceste sunt nsite mici dracusori impielitati care nu stiu decat sa ne sfasier pe dinauntru, emotional si sa ne epuizeze psihic.  
Sunt sigura ca toti ati vazut pe strada oameni care vorbesc singuri. Despre un astfel de episod vorbeste si Eckart Tolle in una dintre cartile lui: oameni care vorbesc cu mintea lor, care se  cearta cu evenimentele trecute, cu oamenii care le-au fact rau in trecut, cu ceva ce exista in doar capul lor, nu si in momentul prezent. Se cearta cu ceva care e legat de realitate, insa care tine de momentul trecut, insa totusi cu fictiunea din capul lor, cu frustrarea care nu le permite sa accepte ca sunt in prezent si ca ceea ce e facut e bun facut. Ce inseamana asta? Inseamna ca nu sunt ancorati in momentul prezent, ei nu se identifica cu ceea ce se chiama „constiinta”.
Nu va speriati, nu sunt multi oameni care sa faca acestul lucuru, care sa traiasca in prezent, insa pentru ca nu exista multe persoane de acest gen, cum este Echkart Tolle nu inseamana ca e si bine, sau ca trebuie sa ramanem la acest stadiu. Acelas autor spunea in cartea lui „Puterea prezentului” ca la inceputul lumii nu existau flori pe pamant, asa cum exista azi, dupa ce lumea a evoluat, iar azi pamantul este plin de flori care rasar din toate colturile. Aceasta este o metafora pentru constiinta umana si puterea de a trai in prezent, daca acum sunt putini oameni care au aceasta capacitate, in viitor cu siguranta acest gen de oameni for fi ca florile din prezent.
Ei bine, insa intrebarea care se ridica aici este ce faci cu „fantoma” care se ridica din trecut sau cu teama de evenimentele viitoare sau cum sa faci sa nu te mai gandesti la nimic, cand tot ce iti vine in minte este ultima discutie cu seful, problema de la serviciu, cearta cu sotia, nedreptatea care ti s-a facut?
Cea mai stringenta problema pe care o avem si care ne afecteaza emotional este ceea ce mintea rumega, uneori nu suntem constienti de gandurile pe care ”le mestecam”, insa incepem sa gandim obsesiv aprope, atunci cand apare o problma. Pentru ca nu reusim sa ne „dezgolim” de ganduri, de frici,  de pareri, de observatii, de etichete, ce ar tb sa facem? Nu vei reusi din prima sa iti golesti mintea, este un exercitiu care tb facut de foarte multe ori, pana la epuizare, e ca in aikido, ti se face tehnica, esti pus la podea si te ridici, iar si iar,  de 1000 de ori, de 1000000 de ori, de cate ori este nevoie, dar nu abandonezi, pt ca tu, constiinta pura esti mai puternic decat orice. Nu abandonezi pentru ca asa cum spune un prover: nu este important de cate ori cazi, este important de cate ori te ridici si trebuie sa te ridici o data in plus, sa te scuturi si sa mergi mai departe.
Mabel Katzs spunea in carea ei „Cea mai usoara cale”- viata o sa arunce tarana pe tine, insa trebuie sa te scuturi si sa pasesti peste pamantul aruncat si sa faci un pas mai sus.
Ratiunea, spiritul, acea frantura dumnezeiasca care exista in noi este mai puternica decat orice suferinta, durere, lovitura, este mai puternica decat mintea si de aceea trebuie sa ajungeti sa va controlati mintea, pt ca in momentul prezent nu exista decat liniste, decat lumina.
Si cum fac concret sa ma conectez la prezent, cum fac sa nu las mintea sa „rumege” ganduri. In prima faza un exercitiu ar fi sa te canalizez pe ceva ce iti  place, gen sa citesc o anumita carte, spre un cuvant pozitiv cum ar fi „Multumesc” sau „te iubesc” (hopponopono), spre o intamplare amuzanta sau spre o melodie care iti da o stare pozitiva.
Ideal ar fi sa alegeti ceva care are legatura cu momentul prezent, cu motivatia de a exista in acel moment.
Uneori poate va va revina in fata, in minte, ceva ce va deranjeaza, ca o imagine, ca o holograma ce va determine sa va „intoarceti spatele de la momentul prezent”, care va afecteaza din nou emotional, care produce acel gol in stomac, sau stare de anxietate, sau frica; nu e nimic, este ceva ce poti accepta, o sa treaca, oricum ceea ce este cel mai important este sa va canalizati pe textul citit, iar si iar.
Puteti alege orice va place, sa vedeti un film pozitiv care va tine captivati, sa va canalizati pe o anumita fraza, pe care sa o repetati si sa o vizualizati, si toata lumea sa dispara din jurul vostru.
Daca sunteti la birou, spre exemplu, puteti sa ascultati in timp ce lucracti un audio book care sa va aduca aminte de lucrurile care conteaza in viata voastra, de adevaratele valori, de fiecare raza de soare care exista in copaceii pe care ii vedeti pe strada, in caldura soarelui, in fiecare lucru minunat pe care il intalniti la fiecare pas pe care in faceti intr-o zi obisnuita.  
David Deida are in cartea sa „Calea barbatului superior „ o explicatie a felului in care sunt barbatii, a faptului ca ei sunt canalizati doar pe un singur lucru, pe cee ce fac in momentul respectiv,de aici putem sa extrapolam la momentul in care esti in intimitate cu partenerul, nu poti sa te gandesti la serviciu in acel moment, esti doar acolo, in fiecare respiratie,cu fiecare actiune. Aceeasi senzatie trebuie sa existe si atunci cand vreti sa va canalizati mintea spre un lucru si sa va ancorati in momentul prezent. Ideea e ca trebuie sa fiti ancorati in realitate toatal pentru a nu mai rumega, sa nu mai mestecati un gand care oricum nu va ajuta, care oricum daca va ganditi la el nu faceti decat sa il mariti, sa il agravati si sa ii sportit puterea. Trebuie sa fiti aconorati in realitate cu fiecare respiratie, nu jumatate atent la ce facei si jumatate atent la problema care va deranjeaza.
La fel este si cu durerea si cu oboseala. Spre exemplu: te antrenezi si obosesti, daca te vei gandi mereu ca esti obosit, nu vei face decat sa sabotezi singur, trebuie sa te canslizezi pe urmatoarea miscare ca si cum ar fi niste trepte pe care trebuie sa le urci, trebuie sa fii atent sa nu te impiedici. Evident totul trebuie facut cu echilibru, trebuie sa iti simti corpul, nu trebuie sa ajungi la epuizare maxima sau la spital, insa cu siguranta ca atunci cand ai obosit nu e punctul final.Este important doar sa „tragi de tine in pic” cat sa iti depasesti o anumita limita.  Acelas lucru se intampla si cu oboseala, evident ca nu tb sa ajungem la epuizare, insa de exemplu, generatia actuala se trezeste obosita, o minte echilibrata,are un corp echilibrat  si o minte echilibrata isi impinge limitele putin cate putin pentru a ajunge la mai mult .
Pana la urma mintea este doar o unealta pe care o puteti lasa sa va guverneze viata sau puteti sa o folositi in interesul vostru cel mai intalt. 

No comments: