Wednesday, February 11, 2015

50 de umbre jenante ale lui Gray !!

Iata ca a inceput isteria acestei perioade cu „Cele 50 de umbre ale domnului Gray” – in naivitatea mea,  de om care citeste carti serioase, am crezut prima data ca are legatura cu Dorian Gray.  Pana la urma, in ultima perioada s-au reeditat, repus in scenta, refacut anumite filme,  reinventat ... re re... si iarasi re re o gramada de povesti clasice.

 Inca o data va trebui sa ii atrag atentia mamei, care mi-a dat o educatie prea buna pentru zilele noastre, ca ar fi trebuit sa fie mai temperata in acest sens, sa ma duca mai rarut la teatru si sa imi „slabeasca” acest apetiti pentru lectura si aici ma refer la literatura nu „imitatii” – Glumesc!!!  

Adica, in ziua de astazi, ce are doua coperte nu inseamana ca „ascunde” intre acestea si o carte, cred ca merge pe acceasi regula si ideea ca, cine are picioare nu ascunde intre ele „pudoare”.  –„ ah cat de  vulgara am putut sa fiu, dar dat fiind subiectul o sa va dati seama ca sunt chiar foarte civilizata „
Cu toata „nebunia” asta realizata de lansarea filmului cu acelas nume „Cele 50 de umbre ale domnului Gray” am vrtu sa stiu si eu despre ce e vb , pana la urma intre oameni traiesti si nu poti sa fii paralel cu drumul.

Am indraznit sa intreb o cunostiinta, care stiam ca isi cumpara aprope lunar carti , poate are cartea. Persoana mi-a ras in nas si mi-a zis ca „nu citeste asa ceva „, iar cei aflati in jurul nostru s-au facut ca nu aud despre ce vorbeam. Mi s-a parut penibil momentul, evident, ce asa mare chestie – o carte !! – asa imi spuneam eu in inocenta mea – ca sa nu spun ca am fost fraiera.

Cum baietii de la Radio Zu fac un concurs la care ofera bilete pentru acest film, iar fetele care primesc aceste bilete sunt super incantate si nu vor sa meaga cu prietenul la film... (asa ceva !!) cum am vazut ca e o isterie totala am zis sa caut cartea pe net si am gasit-o!Nu am reusit sa trec peste primul capitol, atat de prost este scrisa. – Va recomand Cronicile Wordstone sunt scrise pentru copii de 9 ani, insa sunt niste carti scrie bine, au  de toate -  tensiune, investigatie, o poveste de iubire... deci o carte ca o carte.S-a facut si un film dupa aceste carti – Al 7-lea fiu.

Intre timp am inteles despre ce e vb in carte, ma rog  - CARTE - sa ii spunem asa intr-un mod civilizat.

Mentionez ca am decis sa o ascult ca audiobook-ul,  ca sa va pot da o parere pertinenta despre aceasta.

Dupa capitoul 3 m-am plictisit si m-a luat somnul, adica pe bune?!?! Cat de tare poti sa te fastacesti in fata unui tip. Asta a fost aspectul care m-a enervat cel mai tare.

Femeile au acea putere emotionala, mult mai mare decat barbatii, de aceea ii fac sa se fastaceasca si sa ramana de cele mai multe ori muti in fata lor sau sa se poarte rece si distanti fata de femei. Plus ca fetiscana asta, Ana, cat de naiva poate sa fie !!  Este revoltator cat de fraietuza este prezentata in carte si cica mai termina si o facultate, adica o facultate de cele mai multe ori nu te pregateste emotional pentru ceea ce urmeaza in viata, insa in timpul ei dai pentru tot felul de oameni care de care mai aroganti, care te intimideaza, care sunt violenti si asa mai departe, deci inveti ceva si nu te mai impresioneaza chiar orice persoana.

Povestea porneste de la o idee neverosimila – probabil idealul oricarie casnice ajunse la 40 de ani cu 3 ramduri de burti si mustanta, care nu a mai intrat intr-un coafor dinainte sa dea nastere celor 3 copii pe care ii are in prezent – adica el aratos, tanar si bogat „se intereseaza „ atentie INTERESEAZA , pentru ca doamnelor si domnilor NU se INDRGOSTESTE – sau poate o face pana la sfarsitul cartii,  insa nu am avut nervi sa ascult 9 ore toata cartea. In fine ideea principala este ca el super super super si ea naiva si inocenta accepta ca el sa i se faca „lucruri „ – sa o lege alea alea alea si ii mai face si un contract  - ce e asta prostitutie legala !!! Iar asta este un best seller ?!?!?!?!
Miliardarii din Romania unde se duc ei, bogati sau tineri, cand doresc o partida de amor? La Fotomodele? Deci acesta este clar insa un argument care justifica faptul ca filmul si povestea in sine nu are fundament. Presupun ca multa lume a auzit de dosarul ”prostituție în showbiz”!
Vreau sa pornim de la ideea ca despre „ hatza hatza dupa soba” nu ar trebui sa se vorbeasca, nu ar trebui sa se scrie, exista filme de profil pentru toate gusuturile, cred ca e suficient,  el trebuie  facut, fiecare cum vrea, pe unde e legal sa se faca (nu in locuri publice)  si sa ramana acolo. In principiu cine vorbeste sau citeste despre asa ceva nu face, ceea ce este pacat, insa cred ca e o situatie care se poate remedia.

Doamnele – pentru ca ele sunt publicul tinta si am inteles ca persoanele care au citit aceasta „chestie” sunt femei  in jurul vastei de 40 de ani – mergeti la sala, slabiti, schimbati-va dieta, schimbati-va stilul de viata.   Stiu ca e greu, insa nu imposibil!! Puteti sa reintineriti si sa va purtati cu eleganta varsta, puteti sa va fascinati sotul cu fanteziile pe care le aveti, cred ca multi  partneri ar fi incantati de asa ceva, deci de ce sa mergeti la un film semi – prono, cand puteti sa traiti experintele pe care vi le doriti, partea buna e ca nimeni nu stie, ele raman intre 4 pereti, la cinema o sa va vada toata lumea si cred ca e jenant.

Oricum aceasta carte – film pare a fi varianta americana a cartii „ ....  –o Ramona” de Andrei Ciobanu, varianta in engleza fiind mult mai bine scrisa, iar cea in roamana mult mai lispita de detalii picante. Oricum amandoua au ajuns sa fie publicate „din cauza „ – da! pt ca este un lucru rau dupa parerea mea, numarului mare de cititori on line.
Revenind la film, actorii mi se par foarte prost alesi, baietelul acela care il joaca pe Gary nu are pic de carisma in general si cu atat mai putin de sex simbol, dar nu conteaza nu... pana la urma stima de sine a „casnicelor” este pastrata pentru ca nu se uita la un film pentru adulti, insa nici nu ajung sa isi rezolve frustrarile.

Alegerea lui Jamie Dornan cred ca a fost cea mai neinspirata, mie mi se pare un baietel speriat care vrea sa fie stapan pe situatie, cred ca orice femeie cu putina stima de sine nu ar merge nici pana la coltul blocului cu acest copilas.

In incheiere ce sa va zic?? Vizionare placuta? NU! Eh o las si eu in coada de peste .. ca oricum sunt dezamagita de literatura acutala si de poneiul cu svastica pe coada. (ma refer la piesa de arta)



No comments: