Sunday, January 2, 2011

O ceasca de Ceai ......................



Una dintre metodele cele mai bune pentru a aprinde lumini in intunericul din lumea aceasta ar poate fi o povestioara zen. Nu va fi un obicei, dar de data aceasasta o sa va propun o alta poveste.
Exista o dogma sociala care spune ca atunci cand dai ceva sau cand faci un serviciu trebuie neaparat sa si primesti sau ca persoana respectiva iti este datoare. Personal cred ca este o invatatura stramba, care invariabil ne face sa fim nefericiti. Intram in contact cu prieteni sau cunostiinte pe care le contorizam de cate ori ne-au fost aprope si cat le-am oferit din noi, din timpul nostru, cate am sacrficat si in ce fel, iar problema apare atunci cand CEREM, cand ne asteteptam la ceva inapoi din partea lor, iar cand nu primim ne simtim singuri, tradati, simtim ca nu mai spuntem iubiti, pierduti intre amintiri si remuscari, maniosi. Dar, pana la urma nimeni nu ne-a obligat sa oferim in primul rand.....am facut-o de bunavoie.....
Practic aceasta cutuma ne face rau, ne asteptam la ceva ce nu va veni niciodata, dar asta nu inseamna ca respectivele persoane nu ne mai iubesc, nu ne respecta sau nu doreste sa ne fie aprope, inseamana doar ca mintea noastra a creat o realitate falsa. Mai rau este atunci cand incercam din rasputeti sa ii fortam pe cei din jur sa ne dea ceea ce credem noi ca ni se datoareaza.
Cel mai important ar fi sa gasim puterea in noi sa plecam la drum fara sa avem o perceptie anume asupra faptelor si sa inceprcam sa intelegem ceea ce ne este oferit pe parcurs.Atata timp cat nu este o intelegere sau un contract, nu avem cum sa cerem nimic si nici de ce sa ne suparam. De aceea va propun urmatoarea povestioara zen, cu siguranta ea explica mult mai bine lucurile.

Nan-in, un maestru din epoca Meiji (1868-1912), a fost vizitat de un profesor universitar, care dorea să cunoască ce înseamnă filozofia Zen.
Nan-in îl servi cu ceai. A umplut ceaşca oaspetelui, dar a continuat să toarne.
Profesorul îl privi mirat şi-i spuse:
- Ceaşca s-a umplut, nu mai încape nimic !
- Tu, ca şi această ceaşcă, eşti plin de părerile tale, de prejudecăţi. Cum să-ţi explic ce înseamnă Zen, dacă nu are unde să intre ? Goleşte-ţi întî
i ceaşca ...

Ce as mai dori sa adaug aici ar fi ca de fiecare data cand acumulam cunostiinte sa stim sa le apreciem si sa fim suficient de intelepti pentru a le folosi. Cunoastpem prea multe, dar stim prea putin si folosim si mai putin. Poate daca ne-am limita la simplul fapt de a ne face viata frumoasa, simpla si plina de lumina fara a ne concentra sa demonstram celor din jur ceea ce suntem noi, totul ar prinde mai mult sens.

Inchin si eu in fata dumneavoastra o ceasca de ceai fierbinte.........

No comments: