Friday, February 11, 2011

Vampirii Emotionali (Update)

Atata timp cat intr-o relatie oferim lucuri materiale pentru afectivitatea sau lucuri care tin de sfera afectiva, nu facem decat sa riscam sa avem o relatie nociva. Fie ca este vorba de catre vampiri emotionali sau nu.
Este normal sa me ajutam prietenii cu bani sau lucurui materiale, insa cand acestia vin la noi doar pentru a primi lucuri materiale trebuie sa ne punem niste semana foarte mari de intrebare si sa actionam in confirmitate cu aceste schimbari.

In ceea ce ii priveste pe vampirii emotionali acestia au o strategie destul de simpla:

Cele 6 sintome mortale
O sa dezvlt cele 6 etape pe care e le are strategia vampiriloremotionali printr-un exemplu:

Un cuplu pe care il cunosc Eugen si Elena, avea o relatie de un an , Elena, o profesoara de literatura la afacultate, Elena arata foarte bine , are ochi catrpui si un zambet superb. L-a cunoscut pe Eugen la o petrecere, iar acesta pare foarte incantat de ea. El este compozitor si a reusit sa o cucereasca pe Elena. Cuplul era foarte afectuos si totul mergea foarte bine , de fapt relatia lor a escaladat usor toate cele 6 treptealea santajului emotional.
Pentru a va da o idee clara a ceea ce inseamana cele 6 sintome alea santajului emotional si ceea ce se intampla si ceea se simte, haideti sa parcurgem o versiune simplificata a unui conflit care a luat fiinta intre Eugen si Elena. O sa vedem ca unele dintre sintome il descriu comportamentul lui Eugen si focalizarea acestuia asupra Elenei.

1. CEREREA. Eugen vrea ceva de la Elena. El i-a sugerat Elenei ca obisnuiesc sa petreaca mult prea mult timp impreuna ca ar putea sa se mute imrepuna. „Practic locuiesc aici”, ii spunea el. „hai sa oficializam totul”. El a mai adaugat ca apartementul ei este foarte mare si jumatate din lucurile lui se afla acolo, deci dupa cum spunea el, o sa fie o tranzitie usoara.
De obicei vampirii emotionali nu spun atat de explicit atunci cand oresc ceva, asa cum a facut Eugen, dar in schimb ne lasa pe noi sa ne dam seama. Jim putea sa isi faca inteles punctul de vedere si indirec, poate dupa nunta unui prieten, imbufnandu-se o lasa pe Elena sa smulga de la el ideea conform careaia, el si-ar dori sa fie mai apropiati, sau ca el se simte singur uneori si eventual sa spuna ca i-ar placea sa se mute cu ea.
La o prima privire jugestia lui Eugen a sunat plina de iubire , nu ca o cerere brutala, dar curand va deveni foarte clar ca acest lucuru este setat spre aceasta actiune si ca nu isi doreste sa discute despre acest lucuru sau sa isi schimde decizia.

2. REZISTENTA. Elena nu se simte confortabil cu dezia lui Eugen de as e muta cu ea si isi explima dezapobarea spunandu-i lui Eugen ca nu se simte pregatita pentru aceasta schimbare in relatie. Ea il iubeste foarte mult pe Eugen, insa ar dori sa ca el sa aiba propria lui locuinta. Daca ar fi fost o persoana mai putin directa, Elena s-ar putea strange in carpace si sa devina mai putin afectuasa sau sa ii spuna lui sa isi ia lucurile pe care deja le avea la ea in apartament pana in momentul in care amandoi ar fi pregatiti pentru acest pas. Oricum si ea si-a explimat rezistenta, mesajul este clar. Raspunsul a fost NU.

3. PRESIUNEA. Atunci cand el vede ca Elena nu ii da raspunsul pe care si-l doreste , Eugen nu incearca sa iti inteleaga sentimentele. Chiar o forteaza sa se razgandeasca. La inceput el se comporta ca si cum este dispus sa vb despre aceasta problema cu ea, dar discutia se transforma intr-un monolog. El transforma rezistena Elenei intr-o declaratie a felului ei dificil de a fi expune peopria dorinta si cerere in cei mai pozitivi termeni. „ Eu vreau tot ce e mai bun pentru noi si relatia noastra, vreau doar sa iti ofer lucuri. Atunci cand doi oameni se iubesc , ar trebui sa isi doreasca sa isi imaprta vietile. De ce nu vrei sa iti imparti viata cu mine? Daca nu ai fi atat de ecocentrista, ti-ai putea deschide sufletul spre mine”
Iar apoi devine extrem de sharmant si intreba” NU ma iubesti destul de mult incat sa vrei sa stau aici tot timpul? „. Un alt vampir emotional ar fi inotrs toata aceasta tensiune prin a insista cu inversunare ca mutarea lui le-ar imbunatatii relatia si i-ar apropia mai mult. Oricare ar fi stilul abordat de acesta , presiunea v-a aparea in jocul vampirului emotional, desi aceasta este plasat intr-un mod binevoitor. De exeplu Eugen ii spune Eeneli ca t mult il raneste aceasta raceala a ei.

4. AMENINTARI. Eugen continua sa loveasca un zid de respitenta, o atentioneaza pe Elena ca daca nu ii da ceea ce doreste o sa fie consecinte. Vampiri emotionali ne pot ameninta ca sa ne cauzeze durere sau nefericire. Ne vor spune ca le cauzam multa suferinta.Ei pot sa ne inspiteasca cu diferite promisiuni, cu ce o sa ne dea, sau cat de mult o sa ne iubeasca , daca noi ne implinim cerintele. Eugen lucreaza la acest lucuru cu amenintari ascunse: „ daca nu esti pregatita sa faci un astfel ce pas in relatia noastra poate este momentul pentru o pauza si sa cunoastem ale persoane”. Practic Eugen nu o ameninta direct, dar implicatia acestor vorbe sunt greu de ratat pentru Elena.

5. CONFORMITATEA. Elena nu vrea sa il piarda pe Eugen si incepe sa se gandeasca ca poate a gresit atunci cand a refuzat ca el sa se mute cu ea , in ciuda sentimetului ei de incertitudine. Ea si Eugen vorbesc superficieal de ingrijorarile Elenei, iar Eugne nu face nici o incercare sa i le aline, iar cateva luni mai traziu Elena inceteaza sa mai opuna rezistenta si Eugen se muta la ea.

6. REPETITIA. Victoria lui Eugen se bazeaza pe o periodada de liniste. Acum ca si-a atins scopul a indepartat presiunea, iar relatia pare sa se stabilizeze. Elena se simte in continuare inconfortabil din cauza turnurii pe care au luat-o lucurile, insa se simte eliberata pentru ca a fost eliverata de presiune si si-a recastigat dragostea lui Eugen si aprobarea lui. Eugen a vazut ca daca face presiuni asunptra Elenei si o face sa se simta vinovata este o metoda sigura de a primi ceea ce isi doreste. Iar Elena a vazut ca cea mai rapida metoda pentru a pune capat presiunilor este sa ii ofere ce doreste. Practic substratul acestui model este cererea,presiune si capitularea.

Cele 6 caracteristici sunt centrul unui sidrom al atacurilor emotionale.
Dupa cum se poate observa se lega o anumita lege nescrisa intre persoana santajata si vapirul emotional.

Am pomenit de faptul ca exista posibilitatea ca vampirul emotional sa va ameninte sau sa va ispiteasca.

Ispititorul – poate fi privit ca una dintre fetele pe care le ia un vampir emotional atunci cand isi doreste sa isi atinga scopul si ne manipuleze.
Instipititorii sunt cei mai subtili santajisiti, ne incurajeaza si ne promit dragoste, bani sau promovare in carierea. (Cred ca toti am vaut desenele in care se un magarus era ademeit sa mearga punadui-se un morcov la caputul unei undite la care evident nu va ajunge niciodata) si ne spun clar ca daca nu facem ce spun ei nu obtinem premiul. RECOMPENSELE sunt tentate, dar se naruie de fiecare data cand ne apropiem de ele. Din cauza dorintei aprinse de a obtine ceea ce ni se promite induram nenumarate intalniri cu recompense uitate si care nu se materializeaza niciodata, abia dupa care ne dam seama ca am fost santajati emotional.

Intr-o zi la pranz o pierena de-a mea Iulia mi-a povestit despre intalnirea ei cu un Ispititor, cu iubitul de care era asa de entuziasmata ultima oara cand ne-am intalnit, Alex, un om de afaceri de succes, bigat si divortat se intalnea de 7 luni cu Iulia ea fiind o aspiranta la postul de scenarist. Cand s-au cunoscut, Iulia era o scriitoare care lucra pe cont propiu de acasa si care scria scenarii pentru micul ecran noaptea.

„Scenariile tale sunt excelente” i-a spus Alex la inceput si imi spune Iulia era foarte incurajator. „El i-a spus ca re doi prieteni producatori care cautatu asa cum a formulat el lucrari inteligente exact ca si ale ei” A aparut o petrecere intr-un weekend si el a spus ca ne va face cunostiinta unora cu altii. Eu ma straduisem foarte tare sa lucrez la asa ceva si sanasa asta era foarte tentanta. Dupa ce s-a aratat momeala a aparut deceptia. NU-i invita pe prietenii tai visatori, mi-a spus el, cred ca te trag in jos.

Atunci cand a muscat momeala nu au existat intalniri cu prietenii c influenta a lui Alex, dar au mai fost niste promisiuni incantatoare. I-a facut cadouri scumpe, un nou calculator care s-o ajute cu scrisul, i-a luat o bona fiului ei. Dar fiecare cadou a venit insotit de un nou obstacol pe care ea sa il sara, ii putea deschide mai multe usi daca ea il ajuta pe el sa aranjeze mai multe evenimente sociale in casa lui. CU siguranta ea era dispsus sa renunte la scris noaptea pentru a putea intretine atmosfera alaturi de el, pana la urma era spre binele ei. Atasata de Alex si fiind suficient de ambitioasa sa ravneasca ceea ce avea el de oferit Iulia a incercat sa il urmeze dupa care a urmat obsatacolul final.

El mi-a spus ca s-a gandit ca ar fi mai bine ca fiul meu sa se duca sa stea la tatal lui o perioada, as avea mai mult timp la dispozitie ca sa lucrez si as putea sa ma concentrez pe carierea mea. Ar fi doar o chestie temporara a spus el si mi-a mai spus ca nu as putea sa imi mentin rolul de mama atunci cand sunt asa de aprope sa realizez ceva maret.

Acest lucru a trezit-o pe Iulia si foarte curand dupa aceea s-a despartit de Alex. I-a fost imposibil sa nu vada relatia exact asa cum era , o serie interminabila de teste si de cerinte. Alex, un ispititor tipic, era plin de daruri si promisiuni toate fiind insotite de conditii legate de comportamentul Iuliei; „te voi ajuta daca........” „ iti voi facilita progresul in cariera daca..........” si la final Iulia si –a dat seama ca testele nu se vor termina niciodata, de fiecare data cand se apropia de o recompnesa, Alex o retragea.
Ispititorii nu ofera nimic cu inima deschisa, fiecare pachet ambalat atragator este cu dus si intors.

Unoeri ofertele ispititorilor sunt mai putin tangibile decat recompensele materiale promise de care Alex Iuliei, multi ispititori fac trafic de recompense emotionale sau de castele plutitoare pline de iubire, acceptare, uniune familiara si rani vindecate. Pretul de intrare in aceasta fantezie bogata si nepatata este doar unul singur, sa raspunzi cerintelor ispititorului.
As vrea sa va ofer un plan de actiune incepan cu primi pasi pe care trebuie sa ii faceti atunci cand raspundeti unei cereri venit de la un vampir emotional.

Este usor sa va amintiti ca atunci cand va scumunfati sub presiunea emotionala a unui santajist emotional trebuie sa va dati inapoi si sa strigati SOS. Prespun ca toata lumea stie ce inseamana acest lucuru in codul morse: Stop. Observa. Strategie.

Primul pas: STOP

Oamenii devin confuzi atunci cand aud ca primul lucuru pe care trebuie sa il fac este chiar sa nu faca nimic. Asta inseaman ca nu raspunzi, nu iei nici o dezicie atunci cand o cerere este facuta. Acest lucuru suna usor de facut, insa este provocator, mai ales cand presiunea de a da un raspuns poate sa fie intensa, deci este aprope imposibil sa ne gasim echilibrul si sa ne pregatim. Te vei simti inconfortabil, este normal, poti sa te simti prost si sa continui.

Cum faci sa nu faci nimic? Pai, primul lucuru pe care ar trebui sa il faci este sa iti acorzi timp pentru a te gandi, departe de presiunea psihica. Iar cea mai buna metoda de a face asta este sa CUMPRI TIMP, acest lucuru va face ca lucurile sa fie incetinite. Sa va dau cateva exemple de raspunsuri pentur a avea idee cam ce sa spuneti prima data, in orice situatie v-ati afla:

- Nu am un raspuns pentru tine acum, trebuie sa ma mai gandesc.
- Este prea important ca sa iau o decizie pripita. Lasa-ma sa ma mai gandesc
- Nu sunt dispus sa iau o dezie acum .
- Nu siu ce sa zic despre ceea ce ma intrebi, hai sa discutam asta mai tarziu.

Pasul doi: sa devii un observator
O data ce te-ai detasat de drama santajului te afli in postura de a culege informatii care te vor ajuta sa decizi cum sa raspunzi satajatorului . in timpul in care te gandesti ce decie sa iei trebuie sa devi un observator al tau precum si al acelei persoane.

In functie de ce observati stiti cum sa actionati, orice ati alege sa faceti nu uitati ca cei din jur sunt aduti si in consecinta raspunzatori de propria fericire.



Bibliografie:



Susan Forward - Emotional Blackmail: When the People in Your Life Use Fear, Obligation, and Guilt to Manipulate You

No comments: