Sunday, February 6, 2011

Vampirii Emotionali

Una dintre principalele problem pe care oamenii le au atunci cand isi pun cap la cap viata sentimentala este ca isi dau puterea interioara.

Majoritatea oamenilor isi dau puterea intr-o anumita proportie. Acest articol reprezinta o schita de care aveti nevoie pentru a va da seama cui ii dati puterea dumneavoastra si cum o faceti.

Solutia este sa ne patram constiinta treaza, pentru ca pana nu esti contient de un anumit lucuru este ca si cum ai fi pus pe pilot automat.

Cu totii ne supunem vampirilor emotionali din cand in cand, iar atunci cand ii scoatem din vietile noastre si "ii iubim de la mare distanta" devine mai usor sa incepem sa atragem oameni de calitate.

Practic, exista o gramda de oameni minunati, marinimosi si sinceri care abia asteapta sa apara in vietile noastre, dar daca vietile noastre sunt pline de oameni negativi, nu isi pot gasi drumul pentru ca vietile noastre sunt prea "imbacsite".

Deci ce este un Vampir emotional sau energetic?

Pai, ei de obicei nu iti sug sangele, ceea ce fac ei e sa iti suga energia.
Parerea mea este ca o sa va vedeti parintii in aceasta descriere, ii veti pe ea pe unii dintre prietenii dumneavoastra, iubiti si poate chiar pe voi insiva.
De fapt majoritatea oamenilor sunt vampiri emotionali, se diferentiaza doar prin intensitate. Si cu toate problemele personale constientizarea acestui fapt este singura solutie.
Veti simtit un sentimet in ceacra plexului solar in regiunea de deasupra buricului ca un fel de emotie, cunoscuta si cub numele de emotie sau instinct interior.


Cand ai de a face cu un vampir emotional, o poti simti imediat. Ai o senzatie neplacuta in Plexul Solar (la 5 cm deasupra buricului) care este legat de emotiile noastre.

Acesti oameni ne seaca de energie, si cand ne lasa ne simtim de regula obositi. Ei consuma energia si stima noastra de sine. Si si mai rau, nu putem sa-i scoatem din minte dupa aceea ! Avem tendinta de a repeta conversatia pe care am avut-o in capul nostru, spunandu-ne noua insine ca defapt trebuia sa spunem asta si ailalta...

Exista 5 tipuri de vampiri emotionali:

Saracul de mie
Cel distant sau rece
Anchetatorul
Intimidatorul
Laudarosul (fanfaronul)

Aceste persoane de obicei ne obosesc, storc toata energia din noi si stima de sine. Sau si mai rau nu ni le putem scoate din minte.Avem tendinta de a le raspunde in mintea noastra la conversatiile pe care le-am avut anterior, spunandu-ne ca ar fi trebuie sa raspundem intr-un fel sau altul.


Vampirul emotional nr. 1 : - "Saracul de mine"
Acesti oameni ne sug energia plangandu-se, si cateodata implicand ca noi suntem intr-un fel responsabili pentru necazurile lor.

Cand ne aflam in prezenta unei asemenea persoane, ne simtim uneori vinovati, chiar daca in sinea noastra stim ca provocarile si neajunsurile vietilor lor nu sunt responsabilitatea noastra. Simtim trebuie sa ne aparam impotriva ideii ca nu facem suficient pentru persoana aceasta.

Multi oameni folosesc necazurile vietilor lor pentru a castiga simpatia celor din jur. Vor sa vorbeasca despre suferinta pe care au indurat-o, despre modul gresit in care au fost tratati de catre parintii lor, despre bolile lor, sau despre alte nereusite. Acesti oameni vad lumea ca fiind nedreapta, si nu vor sa-si asume responsabilitatea pentru viata lor. Si vor sa auzim noi totul despre chiestia asta ! Se concentreaza pe energie negativa pentru a fura energie (atentie, simpatie, mila etc.).

Cand ceva traumatizant se intampla, e ok sa fim sprijiniti. Cu timpul, ne vindecam si invatam lectiile respective (presupunand ca ne putem asuma responsabilitatea).

Dar cand oamenii folosesc isi folosesc suferintele vietii ca o unealta pentru a castiga mila si atentie (energia noastra), trebuie sa invatam cum sa ne ferim de aceasta.

Cand avem de-a face cu un "saracul de mine", cea mai buna metoda de a-l ajuta e de a vedea daca se poate ajuta pe el insusi.Este dispus sa priveasca rolul pe care el l-a jucat in propria lui realitate ? Este el dispus sa-si asume responsabilitatea ?

Daca nu, eu am invatat sa ii spun pur si simplu ca sunt ocupat. Pentru ca adevarul e ca sunt prea ocupat ca sa imi suga energia un om cu mentalitatea de victima.

Vampirul emotional nr. 2 : - Cel "distant"
Acesti oameni sunt distanti din punct de vedere emotional, de obicei din cauza ca au avut parinti care-i sufocau sau ii controlau. Ei sunt retrasi, si privesc lumea ca fiind coplesitoare si amenintatoare. Sunt deseori neincrezatori si suspiciosi pe ceilalti, iar oamenii ii descriu ca fiind "timizi" sau chiar "snobi".

Cineva care e distant iti va creea impresia ca "se face" ca nu ii pasa de ce spun ceilalti. Este doar o masca sociala falsa.

Pe o scara globala, ei sunt "inocentii" sau spectatorii apatetici care isi asuma foarte putina responsabilitate in modelarea lumii noastre.

Stii ca te afli in prezenta unei persoane distante atunci cand te trezesti ca vorbesti doar tu, punand intrebare dupa intrebare, incercand sa-l scoti din carapacea lui. El va contribui foarte putin la conversatie. Asta este exact pozitia care le convine, pentru ca le da un sentiment de control. In felul acesta ei castiga atentie si energie.

Te vei simti probabil inadecvat sau "inferior", ca si cum ceva e neinregula cu tine. Din nou, vei simti un discomfort in Plexul Solar.

Vampirul emotional nr. 3 : - "Interogatorul"
Interogatorii pun intrebari nesincere - nu ii intereseaza parerile noastre, in schimb vor cu orice pret sa ne analizeze opiniile si sa ne facem sa ne indoim de noi insine.

Interogatorii sunt greu de identificat, pentru ca sunt perfectionisti. Acesti oameni vad viata ca pe un joc competitiv si sunt adevarati maestri in arta manipularii. Filozofia lor ? "Viata e doar un joc - ori joci dupa reguli, ori esti un invins".

Se spune ca cea mai mare iluzie pe care a creeat-o diavolul este ca i-a convins pe oameni ca nu exista. Aceasta este o metafora foarte buna pentru a explica ce fac interogatorii oamenilor din jur, pentru ca atunci cand reperam un interogator si incercam sa ii aratam subtil ceea ce face el va pretinde ca e nevinovat, ca aceasta trasatura de comportament nu exista, si ca e ceva neinregula cu noi insine. Va spune - "de ce spui asta ? Ce ai, esti paranoic ? " Observati ca nu pune o intrebare ci defapt face o afirmatie despre noi.

Interogatorii ridiculizeaza realitatea celorlalti oameni, facand de obicei comentarii nesincere, sau punand o gramada de intrebari retorice, incercand sa gaseasca veriga slaba in ceea ce fac sau spun ceilalti.

Interesant este faptul ca au avut probabil parinti distanti. Parintii distanti creeaza deseori copii interogatori. Este modalitatea copilului de a face parintele sa-i acorde mai multa atentie.
Interogatorii ofera multe sfaturi nesolicitate. Vor sa iti spuna ceea ce "ar trebui" si ceea ce "nu ar trebui" sa faci, cum sa fii, cum sa gandesti, cum sa simti. Pot fi foarte aroganti.

Pun o gramada de intrebari retorice, si deseori se joaca de-a "avocatul diavolului".

Din nou, simtim acea senzatie neconfortabila in Plexul Solar cand suntem interogati. Acest lucru se intampla cand oamenii ne manipuleaza emotiile. Simtim ca ne pun intrebari nu din dorinta sincera de a intelege punctele noastre de vedere, ci din dorinta de a ne cioparti realitatea pentru a le satisface propriile lor nevoi.

Nu sunt interesati de intelepciunea altor oameni, desi se pricep sa se prefaca interesati.

Ii putem auzi deseori spunandu-ne, "vreau doar sa te ajut". Dar dorinta de a ne ajuta e ultima chestie la care se gandesc. Incearca sa ne domine si sa ne controleze, dar deghizeaza acest mecanism drept "ajutor".

Fac aceasta din nevoia de a se simti importanti, superiori si puternici.

Vor sa fie vazuti ca fiind deasupra altor oameni. Psihiatrii ii eticheteaza cu "Tulburare de Personalitate Narcisistica", si glumesc intre ei ca nu exista asemenea cazuri pentru ca nici unul nu vine sa faca terapie.

Vampirul emotional nr. 4 : - "Intimidatorul"
Tatal meu era un caz clasic de intimidator. Activitatea lui preferata era sa tipe la oamenii pe care ii iubea. Obiceiul lui era sa isi reprime emotiile pana cand exploda.

Intimidatorii sunt usor de reperat.

Spre deosebire de interogatori care vad viata ca pe un joc, intimidatorii vad viata ca pe un razboi.

Acestia sunt oamenii "macho", obsedatii de control, paranoicii, autoritarianii, cei cu probleme de furie, etc.

Cauza de la care porneste comportamentul lor isi are radacina unde si-o au si celelalte tipuri de vampiri emotionali : frica. Le e frica sa nu le ia altii puterea, si sa nu fie iubiti sau sa nu primeasca ceea ce-si doresc. Deseori sunt alimentati de o drama din copilarie legata de abuz.

Ii intimideaza pe ceilalti pentru a primi bani, dragoste, atentie etc., facand pe desteptii, fiind judecatori, plini de sine, sarcastici, agresivi, dominanti, vorbind tare, nervosi, violenti, egoisti etc.

Atunci cand intimidatorii se afla in prezenta altor intimidatori, interactiunea poate escala deseori la certuri si violenta.

Vampirul emotional nr. 5 : - "Laudarosul"
"Ia uite-te la mine ce cool, destept si dragut sunt !" este mesajul nerostit pe care vor sa-l auzi, atunci cand iti povestesc la nesfarsit despre realizarile lor din trecut. Deseori mint, sau cel putin exagereaza.

Laudarosii au probleme legate de abandonare. Aflam deseori ca au avut o mama sau un tata care i-a parasit atunci cand erau foarte mici. Daca parintii nu i-au parasit, atunci probabil ca n-au fost foarte iubitori si disponibili din punct de vedere emotional.

Din nou, e perfect ok sa spui unui laudaros ca esti ocupat. Pentru ca esti prea ocupat sa asculti prostii.


Cum sa tratam un vampir emotional ?
In acelasi mod in care tratam toate relatiile noastre: dragoste neconditionata minus tolerarea prostiilor (manipularii) = fericire.

Nu e nevoie sa-i judecam, doar sa le trimitem multa dragoste de la distanta. Mai mult ca orice, vampirii emotionali au nevoie de dragoste. Dar prin dragoste nu ma refer la faptul ca ar trebui sa ne lasam manipulati de ei. Dar judecandu-i nu ajutam pe nimeni. Poate daca ar fi avut mai multi oameni in viata lor care i-ar fi iubit, nu s-ar purta asa cum se poarta.

No comments: